CEFC Shanghai International Group, o filială a China CEFC Energy, care vrea să preia KMG International, a anunţat luni că a ratat plata unor obligaţiuni în valoare de 2,09 miliarde de yuani (327,3 milioane de dolari), intrând astfel în incapacitate de plată pe fondul măsurilor luate în China pentru combaterea riscurilor financiare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este pentru prima oară când compania nu a reuşit să răscumpere obligaţiuni, iar această situaţie survine în contextul îngrijorărilor tot mai mari care au apărut începând din luna februarie, legate de capacitatea sa de a-şi rambursa datoriile. În februarie, CEFC a anunţat că preşedintele său, Ye Jianming, este investigat pentru infracţiuni economice.

”Au avut loc schimbări semnificative în producţia şi operaţiunile emitentului, acesta nu a reuşit să atragă fondurile necesare şi nu a reuşit să ramburseze la timp principalul şi dobânzile”, a anunţat compania într-un comunicat publicat pe site-ul casei de cliring din Shanghai.

CEFC Shanghai a anunţat că a planificat să facă plăţi la şase luni după scadenţă.

Compania va rămâne în contact strâns cu investitorii şi intermediarii relevanţi, va continua activităţile importante după default şi să ofere informaţii legate de progresele realizate, se arată în comunicat.

CEFC a avertizat  pe 14 mai că nu este sigur dacă va putea să plătească principalul şi dobânzile pentru obligaţiunile care au ajuns la scadenţă luni, din cauza presiunilor majore asupra operaţiunilor sale.

La o adunare recentă, deţinătorii de obligaţiuni au votat în mare majoritate în favoarea unor moţiuni care cereau CEFC Shanghai să prezinte detalii legate de situaţia sa financiară şi să publice un plan de rambursare a datoriilor, potrivit unui document publicat săptămâna trecută pe site-ul China Foreign Exchange Trade System (CFETS).

Emisiunea de obligaţiuni respectivă are un cupon de 6%. La momentul emiterii obligaţiunilor, CEFC Shanghai International avea rating AAA pentru datoriile pe termen lung, din partea agenţiei de evaluare China Lianhe Credit Rating.

Pe 15 mai, China Lianhe a retrogradat ratingul CEFC Shanghai la nivelul B, fiind pentru a treia oară în ultimele trei luni când a revizuit în sens negativ calificativul companiei.

Intrarea în default a CEFC Shanghai este cel mai recent eveniment de acest tip într-o serie de intrări în incapacitate de plată ale unor companii chineze, pe fondul unei campanii largi de combatere a riscurilor financiare. Autoritatea chineză de reglementare financiară a avertizat din nou, vineri, că bursele trebuie să monitorizeze risscurile de default ale companiilor.

CEFC Shanghai are 12 emisiuni de obligaţiuni, în valoare totală de 27,6 miliarde de yuani, potrivit datelor Reuters Eikon, între care obligaţiuni de 8,1 miliarde de yuani care ajung la scadenţă în acest an (1 dolar=6,3855 yuani chinezeşti).

Grupul financiar ceh J&T Private Investments a anunţat săptămâna trecută  că a preluat controlul asupra filialei CEFC Europe, divizia din Praga a CEFC, din cauza incapacităţii companiei mamă de a-şi rambursa la timp datoriile.

CEFC s-a transformat în numai câţiva ani dintr-un trader petrolier de nişă din sud-estul Chinei într-un grup cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor.

CEFC susţinea în septembrie că este cea mai mai mare companie privată de petrol şi gaze din China, cu aproape 50.000 de angajaţi şi venituri de peste 40 de miliarde de dolari.

În ultimele două luni, CEFC nu şi-a mai putut plăti angajaţii şi a început să vîndă din active, iar autorităţile de la Beijing au început să investigheze compania.

În 2017, CEFC a primit acordul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi al Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International.

Finalizarea tranzacţiei prin care CEFC China Energy urma să preia un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV a fost amânată pentru sfârşitul lunii iunie,.

KazMunayGas International este deţinută integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan,  este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Navodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), precum şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.