Patru comisii din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite într-o şedinţă comună luni, au votat în unanimitate revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, iar preşedintele Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunţat demararea efectivă a procedurii de demitere. Propunerea urmează să fie votată într-o şedinţă comună în plen, cel mai probabil săptămâna viitoare, potrivit lui Tudose.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nu este clar ce valoare legală are votul.

Parlamentarii au votat luni în absenţa lui Mişu Negriţoiu, care a refuzat invitaţia şi a trimis o scrisoare în care arată ca revocarea unui membru al consiliului de conducere al ASF nu este legal posibilă, cât timp acesta îndeplineşte condiţiile care au stat la baza numirii sale.

Săptămâna trecută, Mihai Tudose a anunţat că a demarat procedurile pentru demiterea lui Negriţoiu.

Luni a avut loc şedinţă comună la care au participat patru comisii: comisia pentru politica economică, reformă şi privatizare şi comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, plus comisia economică, industrii şi servicii şi comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

Cele patru comisii au votat luni, în unanimitate, cu o abţinere şi o persoană prezentă care nu a votat, revocarea lui Negriţoiu, iar acesta ar putea să nu primească cele opt salarii compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă, potrivit lui Tudose.

”Am demarat efectiv procedura de demitere. Salariile compensatorii sunt plătite în cazul în care Negriţoiu ar fi demis din cauze neimputabile, ori noi tocmai asta vrem să demonstrăm”, a spus Tudose.

Deputatul PNL Andreea Paul a susţinut luni, în cadrul şedinţei, că preşedintele ASF are un salariu de 13.000 de euro, iar articolul 55 din contractul colectiv de muncă din cadrul instituţiei prevede acordarea a opt salarii compensatorii în cazul demiterii acestuia.

”Negriţoiu primeşte opt salarii compensatorii, adică 104.000 euro, dacă este demis. Acesta este motivul pentru care nu vrea să-şi dea demisia”, a spus Paul.

Parlamentarii i-au reproşat lui Negriţoiu, săptămâna trecută, slaba performanţă obţinută în funcţia de preşedinte ASF, în contextul în care jucătorii din piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA se confruntă cu falimente şi situaţii financiare instabile.

Preşedintele ASF s-a apărat de acuzaţiile privind Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte tarife maximale la RCA, susţinând că primele RCA maxime pe care le-a propus autoritatea sunt cu mult sub cele din ţările vecine.

Mişu Negriţoiu a ajuns preşedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv în parlament numirea sa.

Negriţoiu a venit la conducerea ASF în locul lui Dan Radu Ruşanu, care şi-a dat demisia de la şefia autorităţii din arestul poliţiei, în martie 2014, în condiţiile în care era arestat pentru 30 de zile în dosarul Carpatica - ASF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.