Comisia Europeană intenţionează să prezinte un plan de 195 de miliarde de euro pentru a opri importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, combinând o lansare mai rapidă a energiei regenerabile şi economiile de energie cu trecerea la aprovizionarea cu gaze din surse alternative, arată proiectele de documente, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectele de măsuri, care s-ar putea modifica înainte de a fi publicate săptămâna viitoare, includ o combinaţie de legi UE, scheme neobligatorii şi recomandări pe care guvernele naţionale le-ar putea adopta, inclusiv prin revizuirea planurilor lor de a cheltui uriaşul fond de recuperare după Covid-19 al UE, pentru a elibera mai multe fonduri pentru tranziţia energetică.

Comisia se aşteaptă ca măsurile să necesite investiţii de 195 de miliarde de euro, pe lângă cele deja necesare pentru a îndeplini obiectivul climatic al blocului pentru 2030, care ar contribui la reducerea facturilor Europei pentru importurile de combustibili fosili.

Pentru a gestiona planurile, Bruxelles ia în considerare propunerea de ţinte mai ridicate pentru energia regenerabilă şi eficienţa energetică, potrivit proiectelor de propuneri şi oficialilor UE.

Obiectivele aflate în discuţie includ o ţintă pentru o pondere de 45% a energiei regenerabile în mixul energetic, până în 2030, înlocuind propunerea actuală de 40%, şi o reducere cu 13% a consumului de energie la nivelul UE până în 2030, comparativ cu utilizarea preconizată, înlocuind propunerea actuală de 9% a Comisiei.

Printre alte propuneri s-ar număra modificările aduse legislaţiei UE pentru a accelera termenele limită de autorizare pentru unele proiecte de energie regenerabilă şi noi scheme UE pentru a porni o lansare pe scară largă a energiei solare şi pentru a reconstrui industria de producţie solară a Europei.

Bruxelles-ul va schiţa, de asemenea, planuri de a produce 10 milioane de tone de hidrogen regenerabil până în 2030 şi de a importa alte 10 milioane de tone, susţinute de legislaţia care defineşte tipurile de hidrogen care pot fi considerate regenerabile.

UE va evidenţia, de asemenea, potenţialul de a creşte importurile de gaze naturale lichefiate din ţări, precum Egipt, Israel şi Nigeria, plus infrastructura necesară pentru a înlocui importurile de gaze ruseşti - despre care un proiect de document spune că ar trebui conceput pentru a se asigura că nu se blochează în decenii de emisii care ar putea submina obiectivele privind schimbările climatice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.