Comisia Europeană a anunţat luni că România a trimis o cerere de plată de 2 miliarde de euro în cadrul Facilităţii pentru redresare şi rezilienţă, pentru investiţii importante în domenii precum eficienţa energetică, reducerea riscului seismic şi securitatea cibernetică, potrivit unui comunicat al instituţiei europene. Cereri similare au mai trimis Cipru şi Slovacia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană a primit vineri cereri de plată în cadrul Facilităţii de redresare şi rezilienţă din partea a trei state membre, Cipru, România, Slovacia.

În cazul României, a treia cerere de plată în cadrul acestei facilităţi este în valoare de 2 miliarde de euro, în granturi şi împrumuturi (fără prefinanţare), şi se referă la un total de 68 de etape şi 6 ţinte.

Această solicitare de plată acoperă reforme transformatoare şi investiţii importante în domenii precum eficienţa energetică, reducerea riscului seismic, securitatea cibernetică, competenţe digitale pentru serviciile publice, administraţia fiscală, mobilitatea urbană, siguranţa rutieră, reîmpădurirea, economia circulară şi educaţia, transportul public urban şi regional; infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice şi infrastructura de biciclete.

Planul general de redresare şi rezilienţă al României va fi finanţat cu 28,5 miliarde de euro (13,6 miliarde de euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde de euro în împrumuturi).

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a anunţat, vineri, că România a trimis spre aprobare cererea de plată III din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde euro, care acoperă un număr total de 74 ţinte/jaloane.

A doua cerere de plată a Ciprului este în valoare de 152 milioane de euro, sub formă de granturi (fără prefinanţare), şi se referă la un total de 33 de etape şi 5 ţinte.

Această solicitare de plată acoperă reforme transformatoare şi investiţii importante în domenii precum sănătatea publică, educaţie, eficienţă energetică şi energie regenerabilă, protecţia împotriva incendiilor forestiere şi inundaţiilor, managementul apei, agricultură, cercetare şi inovare, sprijin financiar pentru întreprinderi, digitalizarea administraţiei publice, fiscalitat şi anti-corupţie.

Planul general de redresare şi rezilienţă al Ciprului va fi finanţat cu 1,22 miliarde de euro (0,2 miliarde de euro în împrumuturi şi 1,02 miliarde de euro în granturi).

A patra cerere de plată a Slovaciei este în valoare de 799 milioane de euro, sub formă de granturi (fără prefinanţare), şi se referă la un total de 15 etape.

Această solicitare de plată acoperă reforme transformatoare în domenii precum transportul durabil, educaţia, sănătatea, mediul de afaceri, consolidarea luptei împotriva corupţiei şi îmbunătăţirea sustenabilităţii sistemului de pensii.

Planul general de redresare şi rezilienţă al Slovaciei va fi finanţat cu 6,4 miliarde de euro.

Plăţile în cadrul Facilităţii de redresare şi rezilienţă sunt bazate pe performanţă şi sunt supuse implementării de către Cipru, România şi Slovacia a reformelor şi investiţiilor prezentate în planurile lor de redresare şi rezilienţă.

Comisia va evalua cererile şi apoi va trimite Comitetului Economic şi Financiar evaluările preliminare ale îndeplinirii etapelor şi obiectivelor necesare pentru această plată. ​

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.