Comisia Europeană a cerut joi statelor membre să intensifice pregătirile faţă de o nouă creştere a infecţiilor cu coronavirus şi a recomandat adoptarea unor măsuri comune pentru distribuirea vaccinurilor, atunci când vor fi disponibile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu noi cazuri care afectează zilnic aproximativ 100.000 de oameni, Europa a depăşit cu o marjă largă Statele Unite, unde se raportează în medie peste 51.000 de infecţii COVID-19 în fiecare zi.

”Timpul se epuizează”, a declarat comisarul UE pentru Sănătate Stella Kyriakides, cerând o mai mare coordonare în depistarea infecţiilor.

”Prima prioritate a tuturor ar trebui să fie să facă tot ce este necesar pentru a evita consecinţele devastatoare ale carantinelor generalizate”, a spus Kyriakides.

Ea a solicitat, de asemenea, guvernelor UE să adopte o strategie comună pentru lansarea vaccinurilor de îndată ce acestea devin disponibile, acordând prioritate vaccinărilor pentru persoanele cele mai vulnerabile.

Rămâne puţin timp pentru astfel de pregătiri, deoarece primele vaccinuri ar putea fi disponibile la începutul anului viitor, a adăugat Kyriakides.

Politica în domeniul sănătăţii este o prerogativă naţională în blocul celor 27 de ţări, iar Comisia UE nu poate face decât recomandări pentru măsuri comune.

Spitalele şi serviciile de vaccinare ar trebui să fie echipate în mod corespunzător cu lucrători calificaţi, echipaţi cu echipamentele de protecţie necesare, a spus Comisia, îndemnând guvernele să evite lipsurile evidenţiate în martie, când a izbucnit epidemia

Vaccinurile ar trebui puse la dispoziţie mai întâi pentru cele mai vulnerabile grupuri, care includ lucrătorii din asistenţa medicală şi centrelev de îngrijire pe termen lung, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, cei cu boli cronice, lucrătorii esenţiali şi grupurile socio-economice defavorizate.

O estimare conservatoare făcută de Comisie în iulie plasează persoanele aparţinând ”grupurilor prioritare” la peste 200 de milioane, dintr-o populaţie totală a UE de 450 de milioane.
Kyriakides a declarat joi că partea din populaţia UE care urmează să fie prioritizată va fi decisă în funcţie de vaccinurile care ar putea fi disponibile.

De asemenea, Comisia a solicitat guvernelor UE să se pregătească pentru posibila distribuţie a vaccinurilor care ar putea avea nevoie să fie depozitate la temperaturi extrem de scăzute.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.