În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, Comisia Europeană a aprobat modificarea unei scheme române de ajutor care are drept obiectiv sprijinirea cogenerării de înaltă eficienţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În cadrul schemei existente, centralele noi de producere combinată a energiei electrice şi a energiei termice de înaltă eficienţă (combined heat and power - CHP) ar putea beneficia, pe o perioadă de până la 11 ani, de un ajutor acordat sub forma unui bonus în plus faţă de preţul pieţei energiei electrice. Datele furnizate de autorităţile române evidenţiază faptul că durata sprijinului a fost insuficientă pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a acestor centrale. Pentru a permite centralelor CHP să-şi continue activităţile de producţie şi de aprovizionare a cetăţenilor cu energie termică şi apă caldă, România a notificat Comisiei următoarele modificări aduse schemei existente: (i) o prelungire a perioadei de sprijin de la 11 ani la cel mult 21 de ani (până în 2033, cel târziu) şi (ii) o creştere a bugetului schemei, de la aproximativ 2,2 miliarde EUR (aproximativ 10 735 de miliarde RON) la aproximativ 4,4 miliarde EUR (21 883 de miliarde RON) pentru a acoperi perioada suplimentară în care o centrală poate beneficia de sprijin. Comisia a evaluat măsura pe baza normelor UE privind ajutoarele de stat, în special a Orientărilor Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie”, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.
 
Comisia Europeană a constatat că modificarea schemei este necesară şi adecvată în raport cu obiectivele stimulării producţiei de cogenerare de înaltă eficienţă, reducerii emisiilor şi realizării de economii de energie, conform sursei citate.
 
De asemenea, a fost constatat că ajutorul este proporţional, deoarece schema include garanţii adecvate pentru a se evita supracompensarea şi prevede un mecanism de ajustare a preţurilor care va fi aplicat în conformitate cu metodologia stabilită de  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
 
Aşadar, pe baza acestor elemente, Comisia a concluzionat că măsura aplicată de România respectă normele UE privind ajutoarele de stat, deoarece va sprijini producţia de energie electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă şi va reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în concordanţă cu Pactul verde european, fără a denatura în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică, conchide sursa menţionată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.