Comisie Europeană a transmis vineri că împotriva României au fost deschise 38 de noi proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor (infringement), în anul 2019. Din aceste 38 de proceduri de infringement au fost 17 proceduri noi de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de transpunere la timp împotriva României în domeniile mediu, mobilitate şi transport, antreprenoriat şi IMM sau servicii financiare, potrivit unui comunicat de presă al CE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul pentru România pentru anul 2019, arată că din aceste 17 proceduri, trei se referă la mobilitate şi transport, trei la mediu, două pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi uniunea pieţelor de capital şi piaţă internă, două pentru industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, două vizând justiţie şi consumatori, iar cinci pe alte domenii.

Deşi numărul de cazuri deschise de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor a rămas stabil în ultimul an, numărul de noi cazuri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor a crescut cu peste 20 % faţă de anul precedent. Luxemburg, Estonia şi Lituania au înregistrat cele mai puţine cazuri noi de transpunere incorectă sau de aplicare incorectă a legislaţiei UE în 2019, în timp ce Spania, Italia şi Grecia au înregistrat cele mai multe cazuri.

Comisia a continuat să pună în aplicare în mod ferm normele în toate domeniile de politică, acordând prioritate domeniilor care au cel mai mare impact asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor şi a întreprinderilor. Unele dintre principalele domenii de politică vizate au fost mediul, piaţa internă, industria, antreprenoriatul şi IMM-urile, precum şi transportul şi mobilitatea. Împreună, aceste domenii au reprezentat jumătate din numărul total de cazuri.

„De exemplu, Comisia a luat măsuri împotriva a trei state membre pentru poluarea excesivă a aerului şi împotriva a cinci state membre care nu au asigurat accesul în condiţii echivalente pentru utilizatorii cu handicap la numărul european unic pentru apeluri de urgenţă 112. Punerea în aplicare a dreptului UE se bazează pe cooperare. Din acest motiv, Comisia Europeană sprijină în mod activ statele membre în punerea în aplicare a dreptului UE prin intermediul îndrumărilor şi al dialogului. În 2019, Comisia a acordat o atenţie deosebită sprijinirii autorităţilor naţionale şi regionale în punerea în aplicare a normelor privind gestionarea deşeurilor, calitatea aerului, eficienţa energetică, pieţele agricole şi egalitatea de gen”, arată comunicatul de presă.

 
Combaterea transpunerii tardive a directivelor UE
Pentru ca cetăţenii şi întreprinderile să poată profita de beneficiile oferite de dreptul UE, este esenţial ca statele membre să transpună directivele europene în propria ordine juridică naţională în termenele prevăzute, informează sursa citată.
În 2019, mai mult de jumătate din procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor au fost legate de transpunerea tardivă a directivelor, deşi numărul acestora a scăzut uşor (de la 419 de cazuri în 2018 la 406 în 2019). În comparaţie, cel mai mare număr de noi cazuri de transpunere tardivă din ultimii cinci ani a fost înregistrat în 2016 (847 cazuri). Pentru a facilita transpunerea corectă şi la timp, Comisia a continuat să asiste statele membre prin pregătirea unor planuri de punere în aplicare, a unor site-uri web specifice şi a unor documente de orientare şi prin schimbul de bune practici în cadrul reuniunilor grupurilor de experţi.
Referitor la cazurile de transpunere tardivă, Bulgaria, Belgia, Grecia şi Cipru au înregistrat cel mai mare număr de cazuri noi deschise împotriva acestora, în timp ce împotriva Danemarcei, Italiei şi Lituaniei au fost deschise cele mai puţine cazuri.
Comisia a continuat să sesizeze Curtea de Justiţie cu privire la cazurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor din cauza transpunerii tardive, solicitând impunerea unor penalităţi zilnice în temeiul articolului 260 alineatul (3) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Anul trecut, Comisia a trimis Spania în faţa Curţii de Justiţie a UE, solicitând aplicarea de sancţiuni financiare.
Potrivit sursei menţionate, în hotărârea sa din 8 iulie 2019, Curtea de Justiţie a aplicat pentru prima dată regimul de sancţiuni prevăzut la articolul 260 alineatul (3) din TFUE şi astfel a fost impusă o penalitate zilnică Belgiei pentru neadoptarea şi necomunicarea tuturor măsurilor necesare pentru transpunerea directivei privind măsurile de reducere a costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice de mare viteză.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.