Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi în valoare de peste 12,2 milioane de lei în sezonul estival şi au închis temporar 220 de unităţi de pe lotoral pentru mai multe deficinţe. Printre neregulile găsite au fost alimente expirate, mizerie şi insecte în camerele de hotel, spaţii frigorifice cu rugină şi praf.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii ANPC au anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că în sezonul estival, comisarii instituţiei au desfăşurat 2.120 de acţiuni de control la malul Mării Negre. Acestea au fost structurate astfel: produse alimentare – 260, produse nealimentare – 467,  servicii alimentare (alimentaţie publică) – 523, servicii nealimentare (cazare, agrement, plajă) – 853. 
 
Pentru neregulile constatate au fost aplicate 2.496 de amenzi contravenţionale, în valoare de 12.296.580 lei. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse neconforme, în valoare de un milion de lei şi au fost închise temporar 220 de unităţi. 
 
Printre cele mai frecvente abateri constatate de comisarii ANPC au fost: comercializarea unor produse alimentare expirate; folosirea apei cu buletin de analiză care indica o cantitate mare E-coli; modificarea stării termice a produselor alimentare; comercializarea unor produse alimentare cu caracteristici organoleptice modificate; nerespectare condiţiilor igienico-sanitare. 
 
Alte nereguli au fost: depozitarea unor produse alimentare sau băuturi direct pe paviment; reutilizarea ambalajelor de plastic ale produselor alimentare; folosirea unor spaţii de depozitare şi a unor spaţii frigorifice insalubre (cu rugină în cantitate foarte mare, cu chederele prezentând pete de mucegai, scurgeri de lichide, praf, resturi alimentare), cu strat gros de gheaţă; folosirea, la preparare a altor produse decât cele menţiunate în meniu (înlocuitori pentru brânză, frişcă etc.), fără ca acest lucru să fie adus la cunoştinţa consumatorilor; utilizarea la bucătărie a unor echipamente neigienizate, vase emailate, ciobite, cu pete de rugină sau a bureţilor din sârma; utilizarea unor echipamente neigienizate, a veselei şi paielor de servire neprotejate de praf sau insecte.
 
De asemenea, echipele de control au mai găsit şi alte probleme, printre care: lipsa echipamentelor de protecţie contra insectelor; existenţa unor pardoseli si mobilier insalubre, degradate, neigienizate, cu depuneri de resturi menajere; lipsa duşurilor, a toaletelor, vestiarelor în zona de plajă; deficienţe de curăţenie în camerele destinate cazării şi pe căile de acces către acestea, prezenţa insectelor (furnici); existenţa în camerele de cazare a mobilierului deteriorat, a infiltraţiilor şi a mucegaiului, zugrăveală deteriorată, echipamente ruginite. 
 
Comisarii ANPC au mai descoperit existenţa unor locuri de joacă, cu echipamente deteriorate, fără a avea afişat, la loc vizibil avertismentele instrucţiunile de folosire, greutatea maximă admisă pentru fiecare instalaţie etc; nerespectarea, ca pondere, a spaţiului destinat umbrelelor, pe plajă 
lipsa autorizaţiei de funcţionare; folosirea recipientelor de colectare a deşeurilor fără capac.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.