Codul fiscal american permite administraţiei Obama să dubleze taxele companiilor europene, dacă aceasta ar decide să escaladeze un conflict cu Uniunea Europeană referitor la impozitele Apple, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Analiştii consideră că este improbabil ca guvernul SUA să ia o decizie atât de drastică şi, chiar dacă ar face acest lucru, aceasta ar putea fi respinsă de justişie, din cauza tratatelor dintre SUA şi UE.

Secţiunea 891 din codul fiscal american, aprobată în 1934 dar care nu a fost folosită niciodată, permite preşedintelui să dubleze taxele pentru cetăţenii sau companiile oricărei ţări despre care administraţia consideră că discriminează companiile din SUA.

Trezoreria SUA a refuzat miercuri să comenteze dacă autorităţile de la Washington iau în considerare măsuri atât de drastice, propuse de congresmeni democraţi şi republicani. Aceştia consideră că Executivul UE îşi depăşeşte atribuţiile în raport cu companiile americane.

Comisia Europeană a ordonat luni ca Apple să plătească Irlandei, retroactiv, taxe de până la 13 miliarde de euro, considerând că un acordul de facilităţi fiscale convenit de guvernul de la Dublin cu compania americană încalcă legislaţia UE referitoare la ajutoarele de stat.

”Aceasta este o opţiune viabilă doar în minţile câtorva analişti care par să dorească punerea în pericol a comerţului mondial”, a spus Edward Kleinbard, profesor la University of Southern California în Los Angeles.

Secretarul Trezoreriei, Jack Lew, a apreciat că acţiunilea Comisiei Europene pare foarte concentrată pe companiile americane, dar nu a menţionat măsurile pe care le-ar putea lua Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei a spus marţi că departamentul va lucra cu UE pentru a preveni erodarea bazelor fiscale.

Specialişti în drept au afirmat la rândul lor că este extrem de improbabil ca Washingtonul să ia măsuri împotriva unuia dintre cei mai apropiaţi aliaţi şi parteneri comerciali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.