Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) solicită public Guvernului urgentarea distribuirii către întreprinderile mici şi mijlocii eligibile şi altor întreprinderi mari afiliate a granturilor cofinanţate din fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 1 miliard de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) solicită Guvernului României urgentarea distribuirii către întreprinderile mici şi mijlocii eligibile şi altor întreprinderi mari afiliate a granturilor cofinanţate din fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 1 miliard de euro. CDR a semnalat deja în repetate rânduri nevoia de susţinere a antreprenorilor, IMM-urilor şi companiilor mari ca fiind esenţială pentru a limita efectele crizei sanitare şi economice şi pentru o relansare economică rapidă, contribuind în acelaşi timp la sustenabilitatea finanţelor publice şi la evitarea derapajelor macroeconomice pe care acest şoc complex le-ar putea crea pentru România", arată un comunicat al CDR.

Cu privire la procesul de solicitare demarat de Guvern prin lansarea unui portal dedicat, în urma unei analize, pentru o implementare eficientă, CDR consideră necesare îmbunătăţirea comunicării, mai ales înainte de ultima fază de depunere efectivă a aplicaţiilor, precum şi o cooperare bună cu instituţiile financiare şi sistemul bancar care au un rol esenţial în susţinerea antreprenorilor şi asigurarea succesului implementării acestor proiecte.

CDR consideră necesară totodată publicarea la timp şi în formă completă a informaţiilor despre toate cele trei programe de granturi, inclusiv a normelor de aplicare şi a ghidurilor finale pentru investiţii de până la 200.000 euro, pentru capital de lucru de până la 150.000 euro şi microgranturi de 2.000 euro, astfel încât să poată fi accesate de potenţialii beneficiari, mai ales că alocarea fondurilor se va face pe principiul “primul venit, primul servit”.

Coaliţia solicită şi extinderea termenului de depunere, considerând că cele 10 zile care se preconizează că vor fi disponibile sunt insuficiente în condiţiile în care se doreşte ca aproximativ 50.000 companii să beneficieze de microgranturi, şi peste 115.000 de finanţare pentru capital de lucru sau investiţii.

CDR cere şi clarificarea documentaţiilor tehnice ale instrumentelor de finanţare în privinţa complementarităţii schemelor de finanţare existente, pentru a preveni cazurile în care beneficiarii sunt eligibili să utilizeze instrumente de finanţare multiple pentru implementarea proiectelor.

O altă solicitare a CDR este consolidarea capacităţii administrative a instituţiilor publice care vor gestiona aceste instrumente de finanţare, aspect esenţial pentru a asigura evaluarea temeinică, eficace şi un acces suficient de rapid la resursele de finanţare pentru susţinerea economiei reale.

Coaliţia mai consideră necesară şi asigurarea cu celeritate a evaluării cererilor de plată şi/sau rambursare pentru a se asigura susţinerea fluxului de capital necesar implementării proiectelor.

"CDR consideră că pe fondul dezechilibrelor pe care România le înregistrează la nivelul sectoarelor economice, aceste instrumente de finanţare, corect evaluate din perspectiva impactului în economie şi implementate la timp şi eficient, pot contribui la remedierea acestor probleme şi la consolidarea potenţialului de creştere economică", mai arată CDR.

CDR solicită integrarea opiniilor tuturor părţilor implicate în procesul de elaborare şi legiferare, astfel considerăm că forma OUG 130 votată în Parlament integrează elemente suplimentare care iniţial lipseau din ordonanţă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.