Coaliţia pentru Dezvoltarea României, care reuneşte peste 25 asociaţii de business, camere de comerţ bilaterale şi confederaţii, cere Primăriei Capitalei să respecte principiile liberei concurenţe, principiul transparenţei şi prevederile legale în atribuirea contractelor de servicii publice către companiile municipale înfiinţate anul trecut şi susţine că perturbarea mediului concurenţial este prima consecinţă a înfiinţării, la limita legii, a companiilor municipale din Bucureşti, informaţiile existente până în prezent indicând faptul că "cele mai multe achiziţii sau făcut prin atribuire directă, uneori în timp record, ceea ce exclude de la bun început orice analiză serioasă a posibilelor oferte".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Evaluând modul în care au funcţionat cele 22 de companii înfiinţate în 2017 sub umbrela Primăriei, am constatat că există o prăpastie adâncă între principiile de acţiune şi practica administraţiei publice din Bucureşti în atribuirea contractelor de servicii publice, pe de o parte, normele legale în vigoare şi mecanismele pieţei libere, pe de altă parte. Ne îngrijorează, de asemenea, lipsa de transparenţă care caracterizează întreaga activitate de până acum a companiilor municipale, în absenţa unei comunicări corecte din partea administraţiei publice locale, pe acest subiect. Perturbarea mediului concurenţial este prima consecinţă a înfiinţării, la limita legii, a companiilor municipale din Bucureşti. Informaţiile existente până în prezent indică faptul că cele mai multe achiziţii sau făcut prin atribuire directă, uneori în timp record, ceea ce exclude de la bun început orice analiză serioasă a posibilelor oferte", spun reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, într-un comunicat de presă transmis marţi.    

Ei susţin că eludarea reglementărilor privind achiziţiile publice pun un mare semn de întrebare asupra calităţii serviciilor care ajung la beneficiar, tocmai pentru că exclud obligativitatea documentaţiei de certificare a capabilităţilor financiare, tehnice şi umane ale companiilor de a implementa proiectele. 

”Primăria dă astfel cale liberă pentru instituirea unui soi de monopol al proastei calităţi pe bani mulţi, ceea ce nu poate fi în acord cu o piaţă liberă funcţională”, semnalează mediul de afaceri.    

Coaliţia pentru Dezvoltarea României mai spune că lipsa de experienţă şi de competenţă a Primăriei în gestionarea unor astfel de companii ridică multe semne de întrebare asupra eficienţei serviciilor oferite, iar lipsa oricărui control asupra modului de cheltuire a fondurilor poate lăsa cale liberă risipei banului public. 

"Lipsa de transparenţă care caracterizează activitatea celor 22 de companii încalcă orice principiu democratic după care funcţionează astăzi administraţiile publice din Uniunea Europeană. Faptul că sunt necesare investigaţii jurnalistice de amploare pentru a afla cine conduce aceste companii, unde se află ele şi cu ce se ocupă, de fapt, este un fapt îngrijorător pentru întreaga opinie publică", mai arată reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. 

Ei cer Primăriei Capitalei să furnizeze cât mai curând informaţii complete în legătură cu structura, conducerea, sediile, achiziţiile şi proiectele pe care le derulează fiecare dintre aceste companii, considerând că modul actual de reglementare şi funcţionare a acestor companii este deficitar, discreţionar şi distorsionează mediul concurenţial local. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.