Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) contestă proiectul privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România. Reprezentanţii consiliului spun că în realizarea acestui proiect a lipsit transparenţa şi au lipsit consultările cu partenerii sociali, proiectul fiind trimis la Consiliul Economic şi Social după adoptarea Ordonanţei de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CNIPMMR precizează că nu a existat o fundamentare corespunzătoare în realizarea proiectului, pentru că au lipsit analiza impactului bugetar, a lipsit şi analiza impactului noii reglementări, suprapunerea atribuţiilor şi competenţelor noii autorităţi cu cele ale Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic.

De asemenea, reprezentanţii CNIPMMR spun că nu au fost respectate recomandările experţilor Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, parte din grupul Banca Mondială.

”Având în vedere analiza şi la recomandările experţilor Băncii Mondiale, dezvoltarea şi îmbunătăţirea activităţii Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, care colaborează şi cu inspectoratele şcolare, ar fi constituit o soluţie mult mai fezabilă pentru asigurarea unui cadru adecvat parteneriatului mai bun între mediul economic investiţional şi oferta educaţională, fără dublarea competenţelor autorităţilor/instituţiilor, fără afectarea caracterului unitar al formării profesionale la nivel de sistem naţional, fără întârzieri administrative sau disfuncţionalităţi şi, nu în ultimul rând, fără noi cheltuieli birocratice (materiale şi de personal) generate de înfiinţărea unei noi autorităţi, cu opt birouri teritoriale”, au declarat miercuri oficialii CNIPMMR.

Aceştia subliniază că proiectul are prevederi insuficient analizate şi chiar nefezabile, care afectează caracterul unitar al formării profesionale şi care vor produce disfuncţionalităţi, de exemplu înfiinţarea noii autorităţi în “subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului”, ”în condiţiile în care primii doi ani ai învăţământului dual sunt parte a învăţământului obligatoriu, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului fiind organul de specialitate al administraţiei publice centrale, care elaborează şi implementează politica naţională în domeniul învăţământului preuniversitar”.

În şedinţa din data de 28 iunie, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, în scopul de a se asigura funcţionarea eficientă a parteneriatului dintre agenţii economici, administraţia publică locală şi şcoală, pentru formarea profesională iniţială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenţi de clasa a VIII-a, până în 23 de ani, care îşi doresc să devină muncitori calificaţi, precum şi pentru agenţii economici care au nevoie de forţă de muncă bine pregătită şi sunt dispuşi să se implice activ în formarea ei în companii.

Autoritatea înfiinţată urmează să coordoneze legătura dintre mediul economic investiţional şi oferta educaţională, astfel încât solicitările agenţilor economici să se materializeze prin organizarea de clase de nivel şcoală profesională în sistem dual la nivel naţional.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.