Dolarul, considerat în mod tradiţional un plasament sigur în perioade incerte, se află la un minim multianual, iar declinul ar putea continua în acest an, chiar dacă pieţele de capital au intrat pe o tendinţă descendentă, anticipează un reputat expert în tranzacţii valutare, intervievat de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele DXY al dolarului a încheiat luna ianuarie în scădere cu 3%, cel mai amplu declin din aproape doi ani şi a treia lună consecutiv în care a înregistrat o evoluţie negativă.

În pofida efectului stimulator al reducerilor de taxe adoptate de administraţia Trump, creşterea economiei americane este încă la paritate cu cea europeană. Avansul economiei mondiale va pune în continuare presiune pe dolar, a explicat Jens Nordvig, fondatorul firmei Exante Data.

”Deprecierea dolarului are o mare legătură cu faptul că economia mondială este solidă”, a arătat Nordvig.

Economia americană ar urma să înregistreze o creştere de 2,7% în primul trimestru, potrivit estimărilor, pe măsură ce măsurile fiscale vor începe să îşi facă efectul.

”În Europa are loc deja o creştere a PIB de 2,5%”, fără măsuri fiscale”, spus analistul.

Euro a câştigat teren în raport cu dolarul în ultimul an, iar tendinţa va continua, consideră Nordvig. După evoluţiile recente, Nordvig anticipează că există riscul creşterii cursului euro dolar până la 1,28 dolari pentru un euro.

Euro a încheiat tranzacţiile de vineri aproape de nivelul de 1,24 dolari pe unitate.

Nordvig a adăugat că acest nivel ridicat al cursului ar trebui să fie utilizat pentru plasamente pe termen lung.

Aprecierea euro faţă de dolar s-a accentuat pe parcursul lunii ianuarie şi a atins 1,25 dolari pe unitate pe data de 25 ianuarie, nivel care nu mai fusese atins de la sfârşitul anului 2014. Euro a urcat în ianuarie cu aproape 4%, cel mai mare avans înregistrat într-o lună după martie 2016.

Creşterea euro s-a intensificat luna trecută după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a spus că nu anticipează o nouă reducere a dobânzilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.