România va înregistra o scădere economică anul acesta de 4,2%, iar la ultima rectificare bugetară din an, care va fi publicată în cursul zilei, deficitul bugetar va fi majorat la 9,1% din PIB, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

"Bazat pe execuţia pe care am văzut-o până acum, Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară pentru anul 2020 cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 miliarde, construit pe o contracţie economică de 4,2% pentru acest an", a declarat ministrul de Finanţe.

Pentru 2021, autorităţile iau în calcul un deficit de 7% din PIB "sau mai bun".

"Anul viitor încercăm un deficit de 7% sau mai bun, este estimarea pe care o vedem acum", a adăugat oficialul.

Anul 2020 a început cu un deficit de 3,6% din PIB şi cu o creştere economică de 4,2% din PIB. În martie, la prima rectificare bugetară, generată de pandemie, a fost aprobată o rectificare bugetară cu un deficit de 6,7% din PIB.

A fost făcută o altă rectificare, iar deficitul a fost revizuit la 8,6% din PIB.

Cîţu spune că astfel diferenţa de 8 procente dintre creşterea de 4,2% de la începutul anului şi estimările privind o scădere economică de 4,2% se vede şi în deficit.

"Deficitul bugetului general consolidat astfel se majorează cu 5 miliarde de lei. De unde vine această majorare? În primul rând, din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde lei în ultima parte a anului, este vorba de venituri din economie şi această neîncasare vine de pe urma deciziei pe care am luat-o ca cei care au aumulat datorii în această perioadă, de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie să poată să reeşaloneze pe următoarele 12 luni", a precizat ministrul.

De asemenea, previziunile economice din toamna anului 2020 ale Comisiei Europene arată că în România PIB-ul va scădea cu 5,2 % în 2020 şi va creşte cu aproximativ 3,3 % în 2021, respectiv cu 3,8 % în 2022.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) estima în octombrie că economia românească ar urma să înregistreze o contracţie de 4,8% în 2020, urmând să îşi revină în 2021, când va înregistra o creştere de 4,6%, peste cifra de 3,9% avansată în primăvară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.