Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat, miercuri seară, după şedinţa de Guvern, că a fost adoptată o rectificare bugetară care ţine cont de noile date din economie, respectiv deficit de 6,7% şi contracţie economică de 1,9%. Vor primi mai mulţi bani ministerele Sănătăţii, Muncii, Finanţelor, Lucrărilor Publice şi Internelor. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a declarat miercuri că economia va avea în 2020 o contracţie de - 1,9% din PIB, iar deficitul este estimat de 6,7% din PIB. El a spus că la rectificarea bugetară primesc sume în plus Ministerul Muncii - 8,1 miliarde de lei şi Ministerul Sănătăţii - aproximativ 3,8 miliarde de de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 21:43 - Guvernul a adoptat rectificarea bugetară - Deficitul bugetar depăşeşte 6,7%/ Bani în plus la Sănătate, Muncă, Finanţe, Lucrări Publice şi Interne

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat, miercuri seară, după şedinţa de Guvern, că a fost adoptată o rectificare bugetară care ţine cont de noile date din economie, respectiv deficit de 6,7% şi contracţie economică de 1,9%. Vor primi mai mulţi bani ministerele Sănătăţii, Muncii, Finanţelor, Lucrărilor Publice şi Internelor.

”În şedinţa de Guvern a fost adoptată OUG pentru rectificarea bugetului de stat şi a asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020, luând în considerare noile date economice provocate de criza epidemiei cu coronavirus, criză care se manifestă în mai multe sectoare economice şi care  au impus ajustarea principalilor indicatori care au stat la baza bugetului de stat pentru 2020. Astfel, creşterea economică pentru anul 2020 , potrivit datelor comunicate de Comisia Naţională de Strategie şi  Prognoză, estimează o contracţie de 1,9% a economiei în acest an faţă de o creştere economică de 4,1 la sută care a stat la baza construcţiei bugetare la începutul anului, ceea ce însemană o contracţie de  aproape 6%  a dinamicii PIB pentru acest an”, a anunţat, miercuri seară, Ionel Dancă, la finalul şedinţei Guvernului.

Potrivit acestuia, au fost ajustate prevederile bugetare în concordanţă cu noile date, ”ţinând cont de principalele priorităţi ale Guvernului pentru asigurarea resurselor necesare în ceea ce priveşte eforturile din punct de vedere sanitar pentru evitarea răspândirii epidemiei cu coronavirus şi în acelaşi timp pentru evitarea efectelor economice şi sociale negative din această perioadă”.

Bani în plus primesc Ministerul Sănătăţii, 3,8 miliarde de lei, Ministerul Muncii, 8,1 miliarde de lei, inisterul Finanşelor, 3,2 mliarde de lei, Insterul Lucrărilor Public, 1 miliard de lei şi Minsterul de Interne 0,5 miliarde de lei.

”Bugetul prevede un deficit de 72 miliarde de lei la finalul anului, respectiv 6,7% din PIB”, a explicat Dancă.

 

UPDATE - Conform  Ministerului Finanţelor, influenţele pe principalii ordonatori de credite ai bugetului de stat se prezintă astfel:

 

Ø        Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale: +8.103,9 milioane lei, din care, în principal: +1.889,4 milioane lei pentru indemnizaţii în urma suspendării activităţii conform OUG nr.30/2020 şi +6.042,4 milioane lei transferul de echilibrare către Bugetul asigurărilor sociale de stat.

Ø        Ministerul Sănătăţii: +3.796,4 milioane lei, astfel:
·        +740,0 milioane lei, în principal pentru programe de sănătate, achiziţii în regim de urgenţă de echipamente/materiale sanitare, transferuri de capital pentru susţinerea măsurilor destinate combaterii pandemiei cu coronavirusul SARS-CoV-2.

·        + 250 milioane lei, suplimentarea cheltuielilor aferente programelor cu finanţare rambursabilă
·        + 2.791,4 milioane lei, suplimentarea transferurilor pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Ø        Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale: +3.215,0 milioane lei, din care în principal pentru: + 3.000,0 milioanelei la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, 200 milioane leipentru schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.

Ø        Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei: +1.000 milioane lei pentru derularea Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

Ø        Ministerul Afacerilor Interne: +586,2 milioane lei per sold, s-a suplimentat pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2 cu +680 milioane lei, astfel:
·        +200 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor pentru combaterea răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2, potrivit prevederilor OUG nr. 1/2020 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.

·        +480 milioane lei pentru stocuri de urgenţă medicală, în baza prevederilor OUG nr. 11/2020; dotarea structurilor Poliţiei de Frontieră Române, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi IGSU, care participă la acţiuni de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirusul SARS-COV-2.

Ø        Ministerul Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor:+135,0 milioane lei reprezentând subvenţii acordate operatorilor economici din coordonarea acestuia.


Ø        Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: +100 milioane lei pentru asigurarea sumelor necesare garanţiilor de stat pentru împrumuturile contractate de întreprinderile din sectorul agricol.


Ø        Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor la domiciliu: +34,7 milioane lei pentru achiziţia de către direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor de echipamente de protecţie şi materiale de dezinfecţie necesare desfăşurării activităţii în condiţii de siguranţă.


Ø        Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: +27,5 milioane lei pentru achiziţia de echipamente, inclusiv licenţe şi aplicaţii informatice pentru creşterea capacităţii STS de asigurare a solicitărilor de servicii de comunicaţii şi tehnologia informaţiei primite de la autorităţile şi instituţiile statului implicate în combaterea pandemiei de coronavirus şi limitarea răspândirii acesteia, precum şi pentru proiectarea de către STS de sisteme de comunicaţii şi aplicaţii necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor locale, pentru a comunica în timp real şi permanent cu persoanele carantinate sau izolate.


Ø        Serviciul Român de Informaţii: +13,2 milioane lei pentru susţinerea activităţii unităţilor sanitare din reţeaua proprie, igienizarea spaţiilor de lucru, asigurarea materialelor de protecţie pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea pe aeroporturi şi de transport al corespondenţei clasificate.


Ø        Ministerul Afacerilor Externe: +6,5 milioane lei în special pentruacoperirea cheltuielilor transportului în România a cetăţenilor români aflaţi în carantină pe teritoriul altor state.


Ø        Academia Romana: +5,6 milioane lei per sold, din care 20,9 milioane lei pentru Spitalul Universitar de Urgenţă Elias şi Centrul Medical de Diagnostic şi Tratament Ambulatoriu - achiziţionare echipamente protecţie, curăţenie, dezinfectanţi, aparate UV, aparatură medicală şi echipamente comunicaţii în urgenţă.


Ø        Ministerul Apărării Naţionale: realocări de la cheltuieli de capital la bunuri şi servicii şi Transferuri între unităţi ale administraţiei publice pentru achiziţionare echipamente protecţie, curăţenie, dezinfectanţi, aparate UV, aparatură medicală şi echipamente comunicaţii în urgenţă.

ŞTIREA INIŢIALĂ - "Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză estimează ca pentru anul 2020 economia va avea o contracţie de minus 1,9 % din PIB ceea ce înseamnă şi un deflator PIB de 4,1 % din PIB, asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economie şi atunci un PIB nominal de 1,08 miliarde lei faţă de 1,12 miliarde lei cât am avut în vedere la bugetul iniţial. În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde lei la 72,5 miliarde lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB", a spus Cîţu.

El a precizat că aceastea sunt estimări şi este de văzut cum va evolua economia în perioada următoare.

"Deficitul bugetului general consolidat se majorează în termeni cash cu suma de 31,2 miliarde lei. Pe partea de venituri, criza prin care trecem astăzi a înseamnat un şoc puternic pentru veniturile pe care le estimăm în acest an şi din economia internă estimăm că vom încasa mai puţin cu 23,2 miliarde de lei. După discuţiile cu Comisia Europeană, estimăm că vom primi de la Comisia Europeană 3,8 miliarde de lei pe venituri ceea ce înseamnă că net veniturile scad în bugetul general consolidat cu 19,4 miliarde de lei", a adăugat ministrul de Finanţe.

El a spus că se vede o scădere a impozitului pe profit, care "era de aşteptat", cu 2,2 miliarde lei.

"Impozitul pe venit scade sau estimăm o scădere cu 1,5 miliarde de lei, din TVA estimăm o încasare mai mică cu 5,5 miliarde de lei, din accize 2,6 miliarde de lei mai mici şi din contribuţii de asigurări sociale minus 8,3 miliarde. Este clar că economia privată în acest moment este într-o perioadă de menţinere a capacităţii de producţie şi de aceea avem şi aceste rezultate. Bineînţeles că multe din aceste rezultate la impozit pe venit sau impozit pe profit vin din faptul că au apărut şi foarte multe facilităţi fiscale şi acestea vor fi încasate mai târziu sau nu vor fi încasate acum. Cheltuielile bugetului general consolidat cresc cu 12,5 miliarde de lei. În primul rând, la cheltuieli de personal avem un plus de 576 milioane de lei şi aici este inclusă plata stimulentului de risc în cuantum de 2.500 de lei brut pe lună pentru medici şi personalul medical implicaţi în tratarea pacienţilor cu Covid-19", a explicat Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, cresc cheltuielile cu asistenţa socială cu 6,9 miliarde de lei, fiind vorba de şomaj tehnic, de asigurarea plăţii indemnizaţiilor asigurărilor sociale de sănătate pentru concedii medicale şi alte cheltuieli care se fac din acest buget.
 
"Se majorează cheltuilile la fondul de rezervă cu trei miliarde de lei. Scopul includerii acestora bani în fondul de rezervă este simplu. Până la următoarea rectificare, în cazul care avem nevoie de resurse pentru şomaj tehnic suplimentar, pentru sănătate, pentru autorităţile locale putem să luăm aceşti bani din fondul de rezervă să nu mai facem o rectificare bugetară", a spus Cîţu.

Ministrul a precizat, referindu-se la rectificarea bugetară care va fi discutată miercuri în şedinţa de Guvern că ministerele Muncii şi Sănătăţii vor primi bani în plus.

"La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se adaugă 8,1 miliarde de lei şi la Ministerul Sănătăţii pe vreo 3,8 miliarde de de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la această rectificare bugetară, aici sunt cei mai mulţi bani şi, de fapt, scopul acestei rectificări bugetare este de a pune bani la aceste ministere pentru a trece peste criza de sănătate, dar în acelaşi timp şi a menţine capacitatea de producţie în economie funcţională", a explicat Cîţu.

El a anunţat că Guvernul pregăteşte şi un alt pachet de măsuri, pentru repornirea economiei.

Florin Cîţu a subliniat că nu vor exista creşteri de taxe anul acesta.

"În niciun caz nu vom creşte taxe în acest an. Lecţia principală a crizei din 2008-2009 a fost exact aceasta, nu creşti taxele şi dobânzile în perioadă de criză pentru că ar însemna o frână majoră pentru economie. Din contră, injectăm lichiditate în sistem, aşa cum am făcut-o şi până acum, plătim facturile la timp pentru companii, plătim TVA rambursat 4 miliarde de lei, TVA martie, în aprilie rambursăm TVA anticipat cu control ulterior. Deci, mergem contrar acestei idei", a mai spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.