Primul ministru Florin Cîţu afirmă că aproximativ cinci milioane de gospodării considerate consumatori casnici de energie electrică şi gaze naturale care nu se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili vor beneficia, conform propunerii Ministerului Energiei, de compensarea unei părţi a facturilor la energie iarna aceasta, fără a fi nevoie să depună adeverinţe sau alte documente. Premierul nu susţine ideea unei plafonări a tarifelor la energie, însă afirmă că România va ţine cont de deciziile celorlalte ţări ale UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Anul acesta este un an special. Vedeţi un efect pervers al crizei de anul trecut când toate economiile au fost închise (...) şi când s-au repornit economiile s-au creat tot felul de probleme pe lanţul de producţie şi de aici au început să crească preţurile. (...) este un an special şi de aceea ar trebui să venim cu măsuri pe de o parte pentru consumatorul casnic, dar în acelaşi timp şi pentru consumatorul non-casnic”, a afirmat Florin Cîţu, joi seară, la TVR. 
 
El a menţionat că legea consumatorului vulnerabil va rămâne în vigoare şi după iarna viitoare. 
 
În ceea ce priveşte consumatorii casnici care nu se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili, Ministerul Energiei a prezentat o propunere de compensare a unei părţi din facturile la energie şi la gaze. Facilitatea se va regăsi în factură, fără a trebui ca persoanele care beneficiază de ea să trebuiască să depună adeverinţe sau alte documente la vreo instituţie. De această facilitate ar urma să beneficieze aproximativ cinci milioane de gospodării, respectiv 10 milioane de persoane. 
 
Şeful Executivului a menţionat că are în vedere adoptarea unei măsuri simulare şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii. 
 
Măsurile ar urma să fie valabile iarna viitoare. 
 
În ceea ce priveşte plafonarea tarifelor la energie, premierul a susţinut că "preţurile deja sunt mari, deci nu ar ajuta foarte mult", el adăugând că, în calitate de liberal, nu susţine "o intervenţie în piaţă, de plafonare a preţurilor".
 
"Dacă în Uniunea Europeană vom vedea că sunt 10, 12, 15 ţări care vor plafona preţurile, sunt deja vreo şase ţări care au... o să fie complicat pentru noi pentru că, dacă sunt plafonate în restul Europei preţurile, orice creştere va fi aruncată în ţările unde nu sunt plafonate preţurile şi trebuie să ne uităm exact cum ne protejăm noi consumatorii şi de aceea am spus că trebuie să ne uităm la acest lucru. Dar în acelaşi timp trebuie să înţelegem că, dacă se ajunge la aşa ceva - nu doar în România, în Uniunea Europeană să se plafoneze preţurile - ţările care au producţie de gaze şi de energie, cum e România, vor fi afectate pentru că producătorii vor fi afectaţi, vor fi afectate planurile de investiţii. Deci nu este o măsură care nu vine cu costuri foarte mari pentru economie şi de aceea nu este o măsură pe care o recomand, nu este ceva ce noi vrem să implementăm, dar trebuie să ne uităm atent dacă restul Europei face acest lucru, trebuie să fim şi noi atenţi să intervenim. Dar, repet, este o măsură pe care nu aş vrea să o luăm. O intervenţie aşa brutală în piaţă ar însemna o distorsionare a pieţei foarte mult într-o ţară care produce gaz, produce energie şi vrea să producă şi mai mult. Nu creezi motivaţie”, a adăugat primul ministru. 
 
Florin Cîţu a arătat că, dacă s-ar plafona preţurile la gaze naturale şi electricitate, această măsură ar fi doar una temporară, el avansând ca termen perioada 1 noiembrie - 31 martie, atât în ceea ce priveşte compensarea facturilor, cât şi plafonarea tarifelor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.