Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, spune că Guvernul pregăteşte un set de măsuri pentru perioada de după starea de urgenţă, menţionând că statul ar putea deveni partener în unele firme private. "Statul aduce lângă companie bonitatea statului, garanţia statului, dar nu numai printr-un instrument, faptul că intri în acţionariat", afirmă el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cîţu a spus, duminică seară, la Digi 24, că măsurile de tranziţie cu care va veni Guvernul vor fi până la 15 mai, când s-ar putea încheia starea de urgenţă.

El a menţionat programul IMM Invest şi un altul, care acum este revizuit, cu Eximbank, pentru companii mari.

"E nevoie de lichiditate în sistem, e nevoie să injectezi bani în sistem şi aici diferenţa faţă de cum am injectat acum bani în sistem o va face că în perioada de după această stare de urgenţă, după ce trece criza de sănătate, banii se vor duce către acele sectoare profitabile din economie. Acum am dat bani pentru a susţine economie şi a susţine pe toată lumea, am şi spus: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. În acest moment când trebuia să ţinem oameni sănătoşi, companiile să-şi păstreze capacitatea de producţie. După această perioadă, trebuie să revenim la principiile liberale", a susţinut el.

El a spus că după această criză economiile vor arăta altfel şi se va investi mai mult în tehnologie.

Cîţu a menţionat că s-a uitat la măsurile luate de Elveţia şi SUA la criza din 2008.

"Ce probleme au companiile în perioada de criză? Multe dintre ele nu mai sunt bancabile pentru că indicatorii se înrăutăţesc şi nicio bancă nu mai vrea să-ţi dea împrumut. Şi aici decizia este cum ajutăm aceste companii. Poţi să le ajuţi bineînţeles cu împrumuturi, cu garanţii, cu subvenţii sau poţi să mergi ca partener o perioadă. Partener în sensul de a investi, de a da un împrumut care să poată fi convertit în acţiuni, de exemplu, în viitor (...) Este o măsură pe care am văzut-o în foarte multe ţări SUA, anglia, care ajută companiile să treacă peste această perioadă. Statul aduce lângă companie bonitatea statului, garanţia statului, dar nu numai printr-un instrument, faptul că intri în acţionariat", a adăugat ministrul.

El a spus că "vehiculul" dintre stat şi companie încă nu este stabilit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.