Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat, joi seară, că a fost aprobat memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari, spunând că şi acestea vor beneficia de condiţii similare cu IMM-urile. Programul va fi operaţional în maxim o lună, a spus el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Florin Cîţu a afirmat, joi seară, la briefingul de după şedinţa de Guvern, că Ministerul de Finanţe a aprobat trei acte normative.

"În primul rând o hotărâre de Guvern prin care am prelungit şi amendat un credit mai vechi pe care România l-a avut contractat de la Banca Europeană de Investiţii din 2008. În 2008 s-a făcut acest credit pentru  programele POIM. 2 miliarde de euro. Până anul acesta, au fost trase sume din acest credit de doar 680 milioane de euro, iar dintre acestea 600 miloane de lei erau nealocate. A trebuit să modificăm condiţiile şi să cerem aprobarea să alocăm alte proiecte celor 600 milioane de lei şi în continuare să ni se permită să tragem cei 320 milioane de euro. Astăzi a fost aprobată această modificare în şedinţa de Guvern", a spus el.

De asemenea, el a spus că a fost adoptată ordonanţa care aprobă normele de aplicare a IMM Invest, mai exact relaxarea condiţiilor de participare la acest program.

"Este vorba despre ce garanţii sunt necesare şi aici am permis să fie doar garanţii 100% din investiţii, pe credite de lucru doar pe soldurile companiilor. Ştiţi foarte bine, au fost eliminate acele condiţii de Covid, deci astăzi să ne asigurăm, deşi ordonanţa a fost aprobată acum o săptămână, vrem să ne asigurăm că toată lumea este pe aceeaşi lungime de undă şi condiţiile sunt clare, de aplicare la IMM Invest", a explicat el.

Cîţu a spus că deja "cifrele arată altfel".

"(...) băncile şi-au automatizat sistemele de aprobare a creditelor, fondul de garantare lucrează mai bine şi astăzi avem 3.083 de companii care deja au beneficiat de credite şi asta înseamnă că au fost foloste din plafon 2.025 de miliarde de lei. Anul trecut, în România erau din aproape 500.000 de IMM-uri, doar 25.000 aveau credite la bănci. Acest program este construit ca 40.000 de IMM-uri să aibă acces la finanţare de la bănci. Deja, din punctul nostru de vedere este cel mai de succes program pentru IMM-uri construit vreodată în România şi dacă vom merge şi sunt sigur că vom merge la 40.000 de companii, atunci cu siguranţă va fi cel mai de succes program", a continuat ministrul Finanţelor.

Totodată, Cîţu a anunţat că a fost aprobat memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari.

"Ştiţi foarte bine că am anunţat de la început, şi companiile mari din România vor beneficia de condiţii similare cu IMM-urile. Sunt trei măsuri importante aprobate: o garanţie în numele şi contul statului pentru companiile afectate de pandemia Covid care acoperă în proporţie de maxim 90% necesarul de garantare, pentru credite noi şi credite aprobate de bănci comerciale pentru realizarea investiţiilor şi/sau pentru realizarea activităţilor curente ale companiilor beneficiare, deci garantare de maxim 90 la sută din credite; o a doua măsură constă în acordarea de finanţări componente de ajutor de stat, în numele şi contul statului, pentru companii afectate de pandemia Covid în scopul realizării investiţiilor şi/sau pentru susţinerea activităţilor curente. Aici se vede clar că am învăţat din experienţa IMM Invest şi vrem să cumulăm credite de investiţii cu cele de susţinere a activităţii curente, de capital de lucru. Şi a treia măsură constă în acordarea de produse cu componentă de minimis, respectiv conversarea dobânzii la credite în derulare, subvenţionarea dobânzilor la credite noi şi plafoane de garantare cu componentă de minimis pentru creditele cu capital de lucru acordate de băncile comerciale. Şi aici avem o subvenţionare a dobânzii, exact ca în sistemul minimis. Plafonul este de 8 miliarde de lei cu un efect de multiplicare de aproape 28 miliarde de lei, în economie", a detaliat el.

Potrivit lui Cîţu, beneficiarii acestor produse sunt persoane juridice înfiinţate în baza legii societăţilor nr 31/1990, republicată.

"(...) se încadrează în categoria IMM care au cifra de afaceri de peste 20 milioane lei în anul 2019 sau se încadrează în categoria intreprinderilor mari şi aici am adăugat încă o categorie de companii care au fost cumva lăsate în afară, companii care sunt afiliate sau partenere şi care au peste 250 de angajaţi. Prin acest program cred că am cuprins cam toate companiile din România care pot să aibă acces la aceste credite de finanţare", a spus el.

Cîţu a precizat că programul va fi operaţional în 3 săptămâni, maxim o lună.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.