Premierul Dacian Cioloş consideră că proiectul ”Transparenţă Bugetară” care a fost lansat, vineri, de Ministerul Finanţelor este revoluţionar, pentru că cetăţenii, firmele, contribuabilii pot şti modul în care sunt repartizaţi şi cheltuiţi banii de către o administraţie publică centrală sau locală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest instrument este, în primul rând, unul foarte util în intern pentru procesul decizional în cadrul Ministerului Finanţelor şi administraţiei publice centrale şi locale, pentru că este un instrument de urmărit a implementării politicilor publice care necesită cheltuieli bugetare. Dar este, şi din punctul ăsta de vedere mie mi se pare revoluţionar, un proces de transparenţă publică, pentru că practic acelaşi tip de informaţii pe care îl aveau până acum, mai mult sau mai puţin, uşor accesibil administraţia centrală sau Ministerul Finanţelor, începând de acum, aceste informaţii devin şi publice. Orice cetăţean, orice firmă, orice contribuabil poate şă ştie modul cum sunt repartizate fondurile şi modul cum se cheltuie fondul de către o administraţie publică centrală sau locală”, a declarat premierul Dacian Cioloş, vineri, la lansarea proiectului ”Transparenţă Publică”.

El a precizat că transparenţa este un element esenţial pentru îmbunătăţirea performanţei administrative din toate punctele de vedere.

”Am cerut Ministerului de Finanţe încă de la început să avem o urmărire atentă a execuţiei bugetare atât cantitativ, cât şi calitativ – cantitativ ca să vedem unde se cheltuie şi unde nu se cheltuie banii şi să-i putem să-i orientăm la timp spre alte domenii unde e nevoie de ei, dar şi calitativ să putem compara sumele care se cheltuiesc şi rezultatele care se obţin”, a arătat Cioloş.

Mai mult, premierul a precizat că această transparentizare ar trebui să permită şi înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupţie, pentru că se va vedea pe ce se cheltuiesc banii şi cât costă investiţiile.

”De multe ori, la noi sunt discuţii nu legat de utilitatea unor investiţii, dar de eficienţa cheltuirii banilor pentru o investiţie sau alta”, a punctat Cioloş.

Ministerul Finanţelor a lansat, vineri, în prezenţa premierului Dacian Cioloş şi a ministrului Anca Dragu, o aplicaţie informatică prin care va putea controla, în timp real, toate cheltuielile instituţiilor publice din România, până la nivel de grădiniţă, şi care va deveni complet operaţională în 2017.

În program vor fi introduse toate cele aproximativ 13.700 de instituţii publice din România, de la ministere şi agenţii centrale până la primării de comune, şcoli şi grădiniţe.

Sistemul permite monitorizarea în timp real, de către Ministerul Finanţelor, a alocării şi utilizării banilor publici, astfel că în orice zi se poate şti ce cheltuieli se fac la nivel naţional.

Aplicaţia va permite şi verificarea transparenţei cheltuielilor publice. "Dacă cheltuiala nu respectă principiile transparenţei, Trezoreria nu aprobă", a spus ministrul Finanţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.