Preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu a declarat că nu se aşteaptă să scadă preţurile la energie şi gaze, însă pot fi luate măsuri de ajutorare şi de compensare de către Executiv. El a reamintit că Guvernul deja a luat o serie de măsuri în acest sens care să sprijine consumatorii casnici pe gaze şi pe electricitate, pentru o serie de companii, cum sunt transportatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am spus atunci, era înainte de război, că preţurile la electricitate nu vor scădea în viitorul previzibil, pentru că avem şi efortul de a elimina energia poluantă face să taxăm foarte mult energia poluantă, cea din cărbune şi din gaz, şi asta va ţine preţul destul de sus. Înainte de război, credeam şi speram că preţul la gaze va scădea. Odată ce trece iarna scade consumul şi tradiţional preţul la gaze scade. Deci undeva mă aşteptam la o scădere a preţului la gaz în aprilie, dar mă aşteptam ca preţul la electricitate să rămână destul de sus. Deci undeva m-a confirmat pe jumătate realitate. Deci preţul la energie a rămas sus, preţul la gaze a rămas sus. Din cauza războiul nu văd o posibilitate nici la gaze ca preţul să scadă”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

El a adăugat că trebuie să fie găsite soluţii de compensare, în contextul creşterii preţurilor la energie şi gaze.

„Din punctul acesta de vedere, va trebui să găsim soluţii. Nu să ne obişnuim, că nu vreau să fim mioritici, să spunem – aceasta e viaţa crudă, nu avem ce face, destinul omului implacabil. Nu aceasta este ideea. Ci că este o realitate, că nouă ne place sau nu ne place, asta este şi trebuie să găsim soluţii. Asta face Guvernul, taxează producătorii, cei care au câştiguri foarte mari de pe urma preţurilor la energie. Avem producători de gaze şi energie în România. Importăm relativ puţin. Pe aceştia îi putem taxa şi din banii pe care îi luăm din profiturile lor foarte mari, putem să îi ajutăm pe cei care sunt afectaţi de preţurile mari. În felul acesta compensăm. Venim cu măsuri care să rectifice situaţia. În sensul acesta să ne obişnuim. Nu putem să ignorăm preţurile. Ele sunt cum sunt, dar putem să luăm măsuri să compensăm aceste creşteri de preţuri. Da, nu mă aştept să scadă pe burse nici gazul, nici electricitatea şi nici carburanţii, în următoarele luni. Deci trebuie să avem, într-adevăr măsuri de ajutorare, de compensare pentru cei care sunt mai vulnerabili şi aţi văzut că s-au luat pentru consumatorii casnici pe gaze şi pe electricitate, pentru o serie de companii, cum sunt transportatorii”, a completat Chiroţoiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.