Consiliul Concurenţei se aşteaptă ca până la sfârşitul lunii Comisia Europeană să aprobe majorarea capitalului social al CEC Bank, a declarat sâmbătă preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne aşteptăm ca până la sfârşitul lunii să primim acceptul Comisiei Europene pentru majorarea capitalului social al CEC Bank", a declarat sâmbătă preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă organizată la Sinaia.

În situaţia în care Comisia Europeană nu îşi dă acordul, operaţiunea nu va mai putea avea loc.

Bugetul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) prevede pentru acest an majorarea capitalului social al CEC Bank cu 940 de milioane de lei.

"La cota de piaţă a CEC Bank, nu vedem un risc de afectare a concurenţei", a mai spus Chiriţoiu.

În ceea ce priveşte preluarea Banca Românească de către Eximbank, preşedintele afirmă că autoritatea de concurenţă împreună cu Banca Naţională a României vor finaliza în curând analizele privind tranzacţia.

"Tranzactia este în analiză avansată. Şi la noi şi la BNR. Ambele instituţii au cerut informaţii suplimentare şi bănuiesc că analizele vor fi terminate în curând. Între timp, vedem dacă statul îşi păstrează intenţia ca Eximbank să achiziţioneze Banca Românească. Au ieşit public anumite puncte de vedere din partea opoziţiei, care contestau oportunitatea acestei tranzacţii, însă noi ne uităm pe partea de ajutor de stat şi surse de finanţare", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

La finele anului 2018, EximBank administra expuneri totale în valoare de 8 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de sfârşitul anului 2017, şi înregistra un profit de 113,5 milioane de lei, reprezentând cea mai bună performanţă financiară din ultimii nouă ani. Creşterea activelor a propulsat banca de stat pe locul 12 în clasamentul băncilor de pe piaţa locală, cea mai înaltă poziţie ocupată de EximBank până în prezent.

EximBank, înfiinţată în anul 1992, are ca acţionar majoritar Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, care deţine 95,374% din capitalul social.

Banca Românească este membră a grupului National Bank of Greece, care deţine 99,28% din capitalul social al acesteia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.