China nu a făcut concesii Statelor Unite, după ce preşedintele Donald Trump a amânat pentru jumătatea lunii decembrie tarifele pentru unele produse importate, precum laptopuri, telefoane mobile şi console de jocuri video, au declarat miercuri oficiali americani, adăugând că discuţiile pentru rezolvarea disputelor comerciale vor continua, iar pieţele trebuie să aibă răbdare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acest lucru nu a fost un schimb”, a declarat secretarul pentru Comerţ Wilbur Ross la televiziunea CNBC.

Trump a menţinut marţi termenul de 1 septembrie pentru introducerea tarifelor de 10% pentru mii de importuri din China, inclusiv pentru produse tehnologice, haine şi încălţăminte, dar a amânat pentru 15 decembrie termenul pentru anumite produse. Statele Unite şi China au anunţat că reiau discuţiile comerciale.

Ambele anunţuri au fost primite cu o uşurare reţinută de către retaileri şi grupurile de tehnologie, în timp ce cele mai mari două economii ale lumii intră în al doilea an de conflict comercial.

Amânarea tarifelor de către Trump survine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de încetinirea economiei mondiale. Acţiunile americane au scăzut puternic miercuri, în timp ce tendinţa randamentului titlurilor de trezorerie ale SUA s-a inversat pentru prima oară din 2007.

Consilierul pentru Comerţ al Casei Albe Peter Navarro a afirmat, într-un interviu acordat la Fox Business Network, că decizia de amânare a introducerii taarifelor suplimentare a fost luată pentru a limita impactul asupra companiilor americane care au contracte de achiziţie a bunurilor din China pentru sezonul sărbătorilor de iarnă şi nu pot evita transferarea costurilor către consumatori.

Navarro a refuzat să spună ce vor dori să obţină negociatorii americani în discuţiile cu oficialii chinezi înainte de intrarea în vigoare a tarifelor. O nouă discuţie telefonică între cele două părţi este programată să aibă loc în această lună.

”Aceste negocieri vor avea loc în spatele uşilor închise. Oamenii trebuie să aibă răbdare”, a spus Navarro.

Ross a declarat la CNBC că este prematur de evaluat în ce stadiu se află discuţiile comerciale dintre SUA şi China, adăugând că nu a fost stabilită încă o dată pentru viitoarele discuţii faţă în faţă.

Potrivit datelor publicate miercuri, creşterea producţiei industriale chineze a încetinit la cel mai scăzut ritm din ultimii 17 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.