Banca centrală a Chinei şi autorităţile financiare au prezentat miercuri un set amplu de măsuri de politică monetară şi fiscală menite să susţină economia în contextul tensiunilor comerciale în creştere cu Statele Unite, tranasmite CNBC.
Printre măsuri se numără reduceri de dobânzi, relaxarea cerinţelor de rezervă pentru bănci şi noi instrumente de creditare pentru sectoare cheie.
Guvernatorul Băncii Populare a Chinei, Pan Gongsheng, a anunţat că rata de dobândă pentru operaţiunile de tip recumpărare pe 7 zile va fi redusă cu 10 puncte de bază, la 1,4%, de la 1,5%. Aceasta va conduce la o scădere similară a ratei de referinţă pentru credite (loan prime rate), aplicabilă începând de joi.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Totodată, rata rezervelor minime obligatorii (RRR) pentru bănci va fi redusă cu 50 de puncte de bază începând cu 15 mai, eliberând lichidităţi suplimentare în valoare de aproximativ 1 trilion de yuani (138,5 miliarde dolari).
Pentru sprijinirea consumului şi a sectoarelor vulnerabile, guvernul a anunţat şi înfiinţarea unui fond special de 500 miliarde yuani pentru creditarea în domeniile îngrijirii vârstnicilor şi consumului general. De asemenea, dobânzile la creditele ipotecare pentru cumpărătorii aflaţi la prima locuinţă vor fi reduse cu 25 puncte de bază, ajungând la 2,6%.
Un alt element important: autorităţile vor reduce treptat la zero rezervele obligatorii pentru companiile de finanţare auto, de la nivelul actual de 5%.
Cu toate acestea, unii analişti, precum Tianchen Xu de la Economist Intelligence Unit, avertizează că efectul asupra cererii interne de credit ar putea fi limitat, întrucât populaţia şi companiile au devenit mai insensibile la modificările de dobândă în contextul economic actual.
Preşedintele autorităţii de reglementare financiară, Li Yunze, a anunţat că vor urma şi alte măsuri pentru sprijinirea IMM-urilor şi a sectorului privat, în condiţiile în care guvernul chinez accelerează iniţiativele menite să combată efectele tarifelor şi să stimuleze angajările.
Analiza pieţei arată că yuanul a recuperat uşor din pierderi şi se tranzacţionează în apropierea pragului de 7,20 pentru un dolar american, după ce atinsese un minim record de 7,4287 în această lună. Această revenire oferă Băncii Populare spaţiu pentru relaxare monetară fără riscuri majore de ieşiri de capital.
Totuşi, analiştii notează că nu au fost prezentate noi măsuri fiscale, iar acestea ar putea fi anunţate doar în cazul în care datele economice ar arăta o deteriorare clară.
Conferinţa de presă a avut loc la doar câteva ore după ce Beijingul a confirmat că vicepremierul He Lifeng se va întâlni în Elveţia cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pentru primele discuţii comerciale oficiale de la impunerea noilor tarife. SUA au crescut recent taxele vamale la 145% pentru bunurile chinezeşti, iar China a reacţionat cu tarife de până la 125% pentru importurile din SUA.
Discuţiile planificate ar putea marca un punct de cotitură în războiul comercial care a zguduit pieţele globale şi a afectat comerţul dintre cele două cele mai mari economii ale lumii.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.