China a anunţat vineri că nu va fi şantajată şi a avertizat că va lua măsuri de retorsiune, după ce preşedintele american Donald Trump s-a angajat să impună noi tarife, de 10%, pentru importuri de bunuri chinezeşti în valoare de 300 de miliarde de dolari, din luna septembrie, escaladând puternic conflictul comercial dintre cele mai mari economii ale lumii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a şocat joi pieţele financiare, afirmând că intenţionează să impună o nouă taxă, de la 1 septembrie, marcând încheierea bruscă a unui armistiţiu în războiul comercial vechi de un an care a încetinit creşterea economiei mondiale şi a perturbat lanţurile de aprovizionare.

Beijingul nu va ceda niciun pas la presiunea Washingtonului, a declarat purtătorul de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

”Dacă America va adopta aceste tarife, atunci China va lua contramăsurile necesare pentru a proteja interesele de bază şi fundamentale ale ţării”, a afirmat Hua la un briefing de presă la Beijing.

”Nu vom accepta nicio presiune maximă, intimidare sau şantaj. Nu vom ceda niciun pas în problemele majore”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că China a sperat că Statele Unite ”vor renunţa la iluzii” şi vor reveni la negocieri bazate pe respect reciproc şi egalitate.

Trump a mai avertizat că va majora în continuare tarifele dacă preşedintele chinez Xi Jinping nu va acţiona mai rapid să încheie un acord comercial.

Noile tarife anunţate de Trump pe Twitter, în urma lipsei de pregrese de la negocierile care au avut loc în această săptămână, la Shanghai, ar extinde tarifele asupra tuturor bunurilor importate de SUA din China.

Preşedintele a afirmat ulterior că dacă discuţiile comerciale nu vor progresa ar putea mări din nou tarifele, chiar şi peste nivelul de 25% impus deja pentru importuri din China în valoare de 250 de miliarde de dolari.

Diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi a declarat reporterilor, la un eveniment al Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Est, din Thailanda, că tarifele suplimentare ”nu sunt o modalitate constructivă de a rezolva fricţiunile economice şi comerciale”.

 

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, care s-a aflat şi el la Bangkok, a deplâns ”deceniile de comportament incorect” al Chinei în domeniul comercial şi a spus că Trump este hotărât să rezolve această problemă.

Noile informaţii au afectat puternic pieţele financiare, vineri. Indicii bursieri au scăzut, în timp ce activele onsiderate sigure, precum yenul japonez, aurul şi obligaţiunile guvernamentale, au crescut.

Asociaţiile de retail din Statele Unite au anticipat o creştere a preţurilor de consum, afectând acţiunile companiilor de comerţ cu amănuntul. Titlurile Target au scăzut cu 4,2%, Macy’s cu 6%, iar Nordstrom cu 6,2%.

Întrebat despre impactul asupra pieţelor financiare, Trump a declarat: ”Nu sunt îngrijorat deloc”.

Potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody’s, noile tarife vor avea un efect negativ asupra economiei mondiale, într-un moment în care creşterea încetineşte deja în Statele Unite, China şi zona euro.

Tarifele aplicate importurilor din China ar putea obliga Rezerva Federală să reducă din nou dobânzile, pentru a proteja economia de riscurile politicii comerciale, consideră analiştii.

Posibilele măsuri de retorsiune din partea Chinei ar putea include tarife, interzicerea exporturilor de pământuri rare care sunt utilizate de la echipamente militare la electronice de consum, şi penalizarea companiilor americane în China, afirmă analiştii.

Până acum, Beijingul s-a abţinut să impună tarife ţiţeiului american şi avioanelor mari, după impunerea unor tarife de retorsiune de până la 25% pentru bunuri americane de circa 110 miliarde de dolari, de la declanşarea războiului comercial, anul trecut.

China mai pregăteşte o listă de ”entităţi nesigure” – firme nesigure cau au lezat interesele chineze. Compania americană de curierat FedEx este investigată în China.

“China va aplica fiecare măsură de retorsiune metodic şi deliberat, una câte una. Considerăm că strategia Chinei în această escaladare a războiului comercial va fi să încetinească ritmul negocierilor şi să răspundă cu aceeaşi monedă”, a scris într-o notă economistul ING Iris Pang.

Trump a afirmat că Beijingul nu a reuşit să îşi respecte promisiunea să oprească vânzările opioidului sintetic fentanyl în Statele Unite, despre care oficialii americani afirmă că ar fi provocat moartea a peste 28.000 de persoane în urma unor supradoze, în 2017.

Preşedintele a mai spus că Beijingul nu şi-a respectat promisiunea să cumpere mai multe produse agricole din Statele Unite.

Departamentul pentru Agricultură al SUA a confirmat, joi, o vânzare mică, de 68.000 de tone de soia Chinei, în săptămâna încheiată pe 25 iulie.

Statele Unite nu au relaxat încă restricţiile aplicate vânzărilor de produse ale companiilor americane grupului Huawei, aşa cum s-a angajat Trump în timpul unei întâlniri cu preşedintele Xi la reuniunea G20 de la Osaka.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.