Cele mai puternice agenţii de reglementare din China au interzis vineri toate tranzacţiile şi minarea de croptomonede, determinând scăderea bitcoin şi a altor monede majore, precum şi a acţiunilor care au legătură cu cripto şi tehnologia blockchain, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zece agenţii, între care banca centrală şi autorităţile de reglementare a sectorului financiar, a pieţei de capital şi a pieţei valutare s-au angajat să colaboreze pentru a scoate la iveală activităţile ilegale cu criptomonede, fiind pentru prima dacă când autorităţile de supraveghere di nbeijing şi-au unit forţele pentru a interzice în mod explicit toate activităţile legate de criptomonede.

În luna mai, China a interzis instituţiilor financiare şi companiilor de plăţi să ofere servicii legate de tranzacţiile cu criptomonede. Decizii similare au mai fost luate în 2013 şi 2017.

Reluarea acestor interdicţii scoate în evidenţă dificultăţile de a bloca lacunele legislative şi de a ide ntifica tranzacţiile cu bitcoin, deşi bpncile şi firmele de plăţi afirmă că susşin aceste eforturi.

Declaraţia de vineri este cea mai detaliată şi extinsă publicată până acum de principalele autorităţi de reglementare din ţară, subliniind angajamentul Beijingului de a sufoca piaţa criptografică chineză.

"În istoria reglementării pieţei criptografice din China, acesta este cel mai direct şi mai cuprinzător cadru de reglementare care implică cel mai mare număr de ministere", a spus Winston Ma, profesor adjunct al Facultăţii de Drept din NYU.

Mişcarea are loc pe fondul măsurilor restrictive luate la nivel global împotriva criptomonedelorpe fondul îngrijorării guvernelor din Asia şi Statele Unite că monedele digitale private, extrem de volatile, le-ar putea submina controlul asupra sistemelor financiare şi monetare, ar putea creşte riscul sistemic, promova criminalitatea financiară şi afecta investitorii.

De asemenea, autorităţileîşi fac griji că ”minarea”, procesul de calcul care consumă multă energie prin care sunt create bitcoin şi alte monede, dăunează obiectivelor globale de mediu.

Agenţiile guvernamentale chineze şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea că speculaţiile cu criptomonede ar putea perturba ordinea economică şi financiară a ţării, una dintre priorităţile de top ale Beijingului.

Analiştii spun că China vede, de asemenea, criptomonedele ca pe o ameninţare la adresa yuanului digital, care se află într-un stadiu pilot avansat.

Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă din lume, a scăzut cu peste 9%, iar ulterior a recuperat din pierderi, fiind tranzacţionat în declin cu 6,6% la 41,937 dolari pe unitate. Alte monede mai mici au scăzut la rândul lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.