Cheltuielile consumatorilor din SUA au crescut puternic în octombrie, în timp ce inflaţia s-a moderat, dând economiei americane un impuls puternic la începutul trimestrului patru, în condiţiile în care se confruntă cu efectul negativ al înăspririi agresive a politicii monetare a Rezervei Federale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piaţa muncii, celălalt pilon de sprijin al economiei, continuă să dea dovadă de rezistenţă. Numărul americanilor care au depus cereri noi pentru indemnizaţii de şomaj a scăzut săptămâna trecută, aproape anulând saltul de săptămâna precedentă, care ridicase cererile la un nivel maxim al ultimelor trei luni, au arătat joi alte date.

Perspectivele sunt, totuşi, întunecate de ştirile că activitatea de producţie s-a contractat în noiembrie pentru prima dată în ultimii doi ani şi jumătate, fabricile raportând o scădere a cererii.

Totuşi, economiştii rămân de un optimism prudent că o recesiune anticipată pentru anul viitor va fi scurtă şi uşoară.

”Consumatorul este în viaţă şi este bine. În acest moment, chiar dacă consumatorii nu mai cumpără nimic în noiembrie şi decembrie, cheltuielile reale ale consumatorilor merg cu mult peste normal şi în niciun caz nu arată ca o recesiune”, a spus Christopher Rupkey, economist şef la FWDBONDS din New York.

Cheltuielile consumatorilor, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 0,8%, după o creştere nerevizuită de 0,6% în septembrie, a declarat Departamentul de Comerţ.

Creşterea din octombrie a fost în conformitate cu aşteptările economiştilor.

Cheltuielile de consum ajustate la inflaţie au avansat cu 0,5%, cel mai mult din ianuarie.

Estimările de creştere economică pentru trimestrul patru sunt de până la 2,8%.

Economia a crescut cu un ritm de 2,9% în trimestrul al treilea.

Cheltuielile pentru bunuri au urcatut cu 1,4%, determinate de achiziţiile de autovehicule, mobilier şi bunuri de agrement.

Cheltuielile pentru servicii au crescut cu 0,5%, susţinutee de cheltuielile la restaurante şi baruri, precum şi pentru locuinţe şi utilităţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.