Numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut în august cu 16,7% faţă de aceeaşi lună din 2015, până la 3.970, marcând a treia lună la rând de scădere şi cel mai mare declin din luna mai 2013, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), unii analişti punând evoluţia în legătură cu aplicarea Legii dării în plată, din 13 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cumulat pe primele opt luni, numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 25.986. 

Totuşi, chiar dacă numărul total de autorizaţii a scăzut puternic, numărul de locuinţe aferente autorizaţiilor s-a redus mai puţin. 

În luna august, autorizaţiile au fost eliberate pentru construcţia a 8.896 de locuinţe, faţă de 9.055 de locuinţe pentru luna august 2015.

Cele mai multe autorizaţii pentru construcţia de locuinţe, 744, s-au eliberat în august în regiunea Nord-Vest, care cuprinde şase judeţe din nordul Transilvaniei, inclusiv Clujul.  Regiunea s-a aflat în ultimii ani în urma regiunii Nord-Est după numărul de locuinţe construite.

Pe următoarele locuri se clasează regiunile Nord-Est, cu 725 de autorizaţii eliberate în august, şi Sud Muntenia (610).

”În luna august 2016 faţă de aceeaşi lună a anului precedent, se remarcă o scădere a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Est (-325 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (-257), Sud-Muntenia (-215) şi Sud-Est (-184). Creşteri s-au înregistrat în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+86 autorizaţii), Nord-Vest (+73), Sud-Vest Oltenia (+15) şi Centru (+11)”, se arată în comunicatul publicat de Statistică.

Cele mai multe autorizaţii pentru clădiri de locuinţe s-au eliberat în localităţi rurale, cu 57,8% din total. 

Comparativ cu luna iulie, numărul de autorizaţii de construire a crescut cu 11,2% în august.

Anul trecut, autorităţile au eliberat 39.112 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 3,8% faţă de anul precedent.

În 2015 s-a înregistrat prima creştere a autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri de locuinţe după 2008, când piaţa imobiliară a înregistrat un vârf, iar autorităţile au eliberat un număr record pentru România, de 61.092 de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale.

În perioada 2009-2014, autorizaţiile de construcţii pentru clădiri de locuinţe, care includ atât locuinţele unifamiliale, cât şi blocurile de apartamente, au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuinţe din partea populaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.