Reducerea riscurilor provocate de tutun bazată pe produse care nu emit fum, fundamentată ştiinţific, poate aduce beneficii sănătăţii publice prin modificarea poverii globale legate de boli cauzate de fumat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul de boli cardio-vasculare, unde Bulgaria este lider în clasamentul UE, infecţii pulmonare cancer şi alte boli legate de fumat poate fi realmente redus dacă pacienţii renunţă la fumat sau trec la alternativa heat-not-burn (tutun încălzit, nu ars – n.r.), cum ar fi produsele care încălzesc tutunul şi ţigări electronice.

Experţi medicali de renume au ajuns la această concluzie la cel de-al doilea Eveniment Media pentru Reducerea Afecţiunilor Provocate de Tutun, care s-a desfăşurat pe 28 septembrie în Nessebar, Bulgaria, eveniment ce a făcut parte din cea de-a zecea Conferinţă Stiinţifică numită „De la ştiinţă la patul pacientului”, organizată de Arbilis. Peste 50 de participanţi din aproximativ 20 de ţări au fost prezenţi la eveniment, fizic şi online.

Cardiologi de vârf, pneumologi şi toxicologi din UE şi Rusia au luat parte la acest eveniment pentru a asigura o imagine de ansamblu cu privire la cele mai recente tendinţe şi dovezi ştiinţifice legate de fumat şi reducerea afecţiunilor provocate de tutun. Moderatorul evenimentului a fost profesorul Borislav Georgiev, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Naţional de Cardiologie din Sofia.

„Renunţarea la fumat prelungeşte vieţilor oamenilor şi trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a convinge fumătorii să renunţe, deoarece fumatul este dăunător pentru toate organele. Aproximativ 60% dintre fumători sunt dispuşi să renunţe la fumat după un incident cardio-vascular, dar din nefericire, nu sunt capabili să o facă. În plus, există o părere comună greşită că reducerea numărului de ţigări fumate pe zi ar putea reduce riscul apariţiei unor boli legate de fumat. Nu este adevărat, riscul scade, şi scade după ani de la renunţarea la fumat, dar doar dacă fumătorii renunţă complet la fumat”, a declarat profesorul Georgiev, la eveniment.

Acesta a mai afirmat că fumatul continuă să fie una din cele mai mari probleme de sănătate de astăzi şi că deşi în unele domenii, cum ar fi cel al reducerii nivelului de colesterol, au fost făcute unele progrese, tendinţele legate de fumat din Bulgaria rămân neschimbate.

„Renunţarea la fumat este cea mai bună şi cea mai eficientă cale de a reduce riscul cardio-vascular. Putem lua în calcul, de asemenea, reducerea afecţiunilor prin trecerea la produsele care încălzesc tutunul”, a adăugat profersorul bulgar din cadrul Spitalului Naţional de Cardiologie.

Profesorul Victor Gurevich, şeful Departamentului de ateroscleroză la Centrul ştiinţific, clinic şi educaţional de cardiologie de la Facultatea de Medicină a Universităţii de Stat din Sankt Petersburg din Rusia, spune că fumatul este motivul pentru care 36% dintre fumători se află sub riscul infarctului miocardic. Incidenţa acestuia este de şase ori mai mare la femei şi de trei ori mai mare la bărbaţi, dacă aceştia fumează un pachet de ţigări pe zi, în comparaţie cu nefumătorii.

Victor Gurevich, este vicepreşedintele Aociaţiei Naţionale pentru Cercetarea Aterosclerozei din Federaţia Rusă, care a prezentat date din cadrul studiului INTERHEART despre legătura dintre fumat şi bolile cardiovsculare.

Acesta afirmă că este clar faptul că nu tensiunea arterială, ci fumatul este cel mai mare duşman al inimii.

„Renunţarea la fumat are un impact pozitiv asupra morbidităţilor cardio-vasculare şi datelor legate de mortalitate şi este chiar un factor mai important decât reducerea nivelurilor de colesterol şi scăderea presiunii arteriale. După ce oamenii renunţă la fumat, riscul unui al doilea infarct este de două ori mai redus după un an, iar după doi ani, riscul este acelaşi ca la nefumători. Fără nici o îndoială, pacienţii ar trebui să renunţe complet la fumat, dar în multe din cazuri, chiar şi atunci când aceştia se află în mare pericol, mulţi dintre ei nu îşi pot depăşi dependenţa de nicotină”, a subliniat profesorul Gurevich, şeful Departamentului de Ateroscleroză din cadrul Centrului Ştiinţific, Clinic şi Educaţional de Cardilogie al Facultăţii de Medicină din Universitatea de Stat – Sankt Petersburg, Rusia.

În opinia sa, în ciuda amplelor dezbateri pro şi contra ţigărilor electronice, există argumente ştiinţifice în favoarea acţiunii ca fumătorii înrăiţi să treacă la ţigări electronice – folosirea tutunului încălzit implică mai puţine riscuri în comparaţie cu fumatul, iar procentul oamenilor care au renunţat la fumat mulţumită tutunului încălzit este în creştere. Multe studii independente indică faptul că principala problemă legată de fumat nu este nicotina, care creează dependenţă şi nu este lipsită de riscuri, ci arderea.

Mii de substanţe dăunătoare sunt eliberate în fumul de ţigară atunci când tutunul este ars, iar acestea sunt complet sau parţial eliminate în aerosolii sistemului de încălzire a tutunului IQOS, de exemplu. În urmă cu doi ani, una dintre cele mai respecate instituţii de reglementare din lume, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (US Food and Drug Administration –  FDA) a autorizat punerea pe piaţa americană a dispozitivelor IQOS, cu informaţii despre nivelul redus de formare şi epunere, a explicat profesorul rus.

La rândul său, cardiologul Toldy-Schedel din Ungaria a subliniat că fumătorii trăiesc cu zece ani mai puţin.

„Peste 6 milioane de fumători mor zilnic din cauza bolilor asociate cu fumatul şi peste 10% din morţi sunt oameni a căror vârstă începe cu 30 de ani. O treime din decesele provocate de boli cardio-vasculare sunt cauzate de fumat, iar speranţa de viaţă a fumătorilor este redusă cu zece ani, în comparaţie cu cea a nefumătorilor. Ceea ce este mult”, a declarat cardiologul Emil Toldy-Schedel.

Studiile arată, de asemenea, că speranţa de viaţă a fumătorilor este mai scurtă cu circa 20% faţă de cea a nefumătorilor de diferite vârste. Aceasta indică faptul că este necesar ca ceva să fie făcut pentru a schimba situaţia în cauză. Problema este că numai 5% dintre oameni sunt capabili să renunţe complet la fumat, fără extra-ajutor, a spus Dr. Schedel, preşedintele Societăţii Medicale pentru Reducerea Afecţiunilor din Ungaria şi director general al Spitalului „Sf. Francisc” din Budapesta.

Procentul rămâne scăzut, de doar 8%, chiar şi atunci când fumătorii folosesc terapie sau alte mijloace de ajutor pentru a renunţa la fumat. Aceste aspecte fac imperativă luarea unor măsuri, a afirmat Dr. Schedel, subliniind totodată că statisticile globale se înrăutăţesc.

În 2020, cardiopatia ischemică şi bolile cerebro-vasculare au fost cauzele principale de dizabilitate, iar mortalitatea cardio-vasculară a fost cu 60% mai mare, dacă luăm în considerare toate cauzele de deces ale persoanelor cu vârsta de peste 35 de ani.

Societatea Europeană de Cardiologie a emis instrucţiuni de prevenire a bolilor cardio-vasculare în practica clinică: renunţarea la fumat, prevenirea şi reducerea afecţiunilor. Prevenirea este pe primul loc. Aceasta este urmată de renunţarea la fumat, dar unii oameni, chiar şi când aceştia sunt supuşi riscurilor, sunt incpabili să renunţe, a remarcat cardiologul.

„Peste 48% dintre pacienţi cu boli coronariene continuă să fumeze, 72% dintre pacienţii cu boili arteriale periferice şi mai mult de 57% dintre pacienţii care au suferit infarcturi continuă să fumeze după infarct, ceea ce este un procent enorm. În consecinţă, trebuie să luăm în considerare aplicarea unei abordări pentru reducerea efecţiunilor, deoarece nu putem lăsa aceşti pacienţi în urmă”, a subliniat cardiologul din Ungaria.

Dr. Wolfgang Popp, pneumolog din Austria, a declarat că alternativele fără fum reduc infecţiile pulmonare.

Alternativele fără fum cu riscuri reduse pot contribui la un management mai bun al bolilor respiratorii cronice la fumători, a declarat pneumologul austriac Dr. Wolfgang Popp pe durata forumului media.

”Reducerea afecţiunilor legate de tutun ale bolilor pulmonare este corelată cu reducerea substanţelor toxice. Reducerea monoxidului de carbon este de asemenea importantă la bolile cardio-vasculare. Reducerea materiei carcinogene contează, de asemenea. Din acestea rezultă scăderea numărului de infecţii, încetinirea progresului bolii pulmonare obstructive cronice şi a cancerului, cancerului  pulmonar mai precis, care repreintă o reală problemă la fumători”, a spus el.

Un bun exemplu pentru reducerea afecţiunilor legate de tutun este Suedia, care a raportat un procent de fumători de doar 7-8% din întreaga sa populaţie, în acelaşi timp existând un record al incidenţei scăzute de cazuri de cancer şi boli cardio-vasculare în Suedia în comparaţie cu alte state europene. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acest lucru se datorează utilizării ”snusului” suedez, un tip de tutun ce se administrează pe cale orală şi a cărui utilizare este permisă, fiind folosit în mod regulat în Suedia. 

„Când se utilizează un produs ce nu produce fum, iar tutunul nu este ars, cancerul, şi poate şi boala pulmonară obstructivă cronică pot fi în mod semnificativ reduse, iar progresia bolii şi a infecţiilor pulmonare ce au rezultat din fumat poate fi încetinită. Utilizarea sistemelor ce încălzesc tutunul nu generează monoxid de carbon, ceea ce poate aduce mari beneficii pacienţilor ce suferă de boli pulmonare obstructive cronice şi pacienţilor cu afecţiuni cardio-vasculare. Efectele utilizării acestor produse sunt imediate. Un alt efect pozitiv este acela că un procent de 80 până la 99% de diferite substanţe carcinogene şi toxine este redus prin intermediul sistemelor de încălzire a tutunului. Aceasta înseamnă un risc redus, afecţiuni reduse şi viitoare beneficii pentru pacienţii ce utilizează asemena produse în loc să fumeze”, a declarat profesorul, în timp ce vorbea despre utilizarea  în creştere a dispozitivelor de încălzire a tutunului.

Profesorul Georgi Momekov spune că, pe plan global, reducerea afecţiunilor este sprijinită de dovezi ştiinţifice.

"Majoritatea fumătorilor spun că vor să se renunţe la fumat şi că sunt conştienţi cu privire la riscurile şi afecţiunile asociate fumatului. Cu toate acestea, nu sunt capabili sau nu doresc să renunţe, din cauza nicotinei care provoacă dependenţă. Fumatul ţigărilor este cea mai dăunătoare formă de de livrare a nicotinei. Când sunt întrebaţi de ce fumează, fumătorii răspund că o fac deoarece le place să fumeze. Dependenţa este declanşată de către anumiţi centri cerebrali, iar satisfacţia este creată de o singură moleculă – cea a nicotinei. Ţigara este ca un „pahar de laborator mobil”, ca un ”mic reactor chimic” – acetonă, amoniac, arsenic, butan, monoxid de carbon, toluol şi peste 7.000 de substanţe dăunătoare şi cu potenţial dăunător se formează în fum, dintre care multe sunt carcinogene. Aceste substanţe sunt emise în timpul procesului de ardere al tutunului. Fumătorii au nevoie de nicotină, fără a avea nicio nevoie de aceste substanţe formate în fum în timpul arderii tutunului”, a declarat profesorul Georgi Momekov, preşedintele Societăţii Ştiinţifice de Farmacie din Bulgaria.

El afirmă că reducerea afecţiunilor este o abordare ce are ca scop reducerea afecţiunilor provocate de un comportamnet riscant şi nu doar interzicerea comportamentului în cauză.

"Două condiţii trebuie îndeplinite pentru obţinerea de beneficii în domeniul sănătăţii publice, în acest context: aceea ca produsul să fie fundamentat ştiinţific pentru reducerea riscurilor comparativ cu fumatul şi aceea ca produsul să fie relevant pentru nevoile fumătorilor adulţi de azi, astfel ca aceştia să îl accepte şi să îl utilizeze. Satisfacţia obţinută în urma folosirii unui dispozitiv de încălzire a tutunului este comparabilă cu aceea obţinută în urma folosirii unei ţigări şi livrează aproximativ aceeaşi cantitate de nicotină. Fumătorii nu ar obţine aceeaşi satisfacţie dacă ar folosi un spray nazal, gumă de mestecat cu nicotină etc.”, a adăugat profesorul Momekov.

Dezvoltarea alternativelor fără fum şi a unor forme mai puţin dăunătoare de livrare a nicotinei permite obţinerea nicotinei, reducând concomitent riscul sanitar. Asta a fost demonstrat în multe studii independente de către instituţii şi agenţii de cercetare internaţionale, a mai declarat Momekov.

O astfel de agenţie este şi Serviciul de Sănătate Publică din Anglia, care a prezentat argumente în favoarea riscului redus al ţigărilor electronice şi alalternativelor fără fum, cum ar fi dispozitivele de încălzire a tutunului, comparativ cu continuarea fumatului, în patru rapoarte anuale consecutive.

Nocivitatea ţigărilor electronice este cu 95% mai scăzută decât cea a ţigărilor tradiţionale, cu ardere, iar dispozitivele de încălzire a tutunului reduc, de asemenea, expunerea la substanţe nocive a utilizatorilor şi a fumătorilor pasivi comparativ cu ţigările, arată rapoartele agenţiei Britanice din 2017 şi 2018. În 2019, cercetătorii britanici au recomandat ca ţigările electronice, în combinaţie cu renunţarea la fumat, să devină disponibile pentru toţi fumătorii ce doresc să renunţe. În raportul său din 2019, agenţia a subliniat, de asemenea că dispozitivele de livrare alternativă a nicotinei, cum ar fi ţigările electronice, ar putea juca un rol major în reducerea uriaşei poveri a bolilor provocate de fumat. 

Analiza Institului Federal de Evaluare a Riscului din Germania (BfR) a desoperit de asemenea că reducerea numărului de toxine conţinut în aerosolii dispozitivelor de încălzire ”poate conduce la scăderea expunerii la aceste toxine”. Poate cea mai importantă recunoaştere a riscului redus de afecţiuni al Sistemelor de Încălzire a Tutunului IQOS a apărut odată cu decizia emisă de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (US Food and Drug Administration –  FDA) din 2020, când instituţia de reglementare a autorizat punerea pe piaţa din Statele Unite a sistemului ca „un produs de tutun cu risc modificat”, un tip de produs cu expunere redusă la substanţe nocive şi potenţial nocive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.