Directorul general al OpenAI, Sam Altman, a lansat luni proiectul de criptomonedă Worldcoin, a cărui ofertă de bază este World ID, pe care compania îl descrie drept ”un paşaport digital”, pentru a dovedi că deţinătorul său este un om real, nu un bot AI, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru a obţine un ID mondial, un client se înscrie pentru a face o scanare personală a irisului folosind ”orbul” Worldcoin, o minge argintie de aproximativ dimensiunea unei mingi de bowling.

Odată ce scanarea irisului globului verifică că persoana este un om real, se creează un ID mondial.

Compania din spatele Worldcoin este Tools for Humanity, cu sediul în San Francisco şi Berlin.

Proiectul are 2 milioane de utilizatori din perioada beta, iar odată cu lansarea de luni Worldcoin extinde operaţiunile în 35 de oraşe din 20 de ţări.

Ca o atracţie, cei care se înscriu în anumite ţări vor primi tokenul de criptomonedă WLD al Worldcoin.

Preţul WLD a crescut la începutul tranzacţiilor luni. Pe cea mai mare platformă de tranzacţionare din lume, Binance, a atins un vârf de 5,29 USD, iar la 1000 GMT a fost la 2,49 USD, de la un preţ de pornire de 0,15 USD, după ce a înregistrat un volum de tranzacţionare de 25,1 milioane de dolari, potrivit site-ului Binance.

Blockchain-urile pot stoca ID-urile mondiale într-un mod care păstrează confidenţialitatea şi nu pot fi controlate sau oprite de nicio entitate, a declarat cofondatorul Alex Blania, pentru Reuters.

Proiectul spune că World ID-urile vor fi necesare în era chatbot-urilor generative AI, cum ar fi ChatGPT, care produc un limbaj remarcabil de uman.

ID-urile mondiale ar putea fi folosite pentru a face diferenţa dintre oamenii reali şi roboţii AI online.

Altman a declarat pentru Reuters că Worldcoin poate ajuta, de asemenea, la abordarea modului în care economia va fi remodelată de AI generativă.

”Oamenii vor fi supraalimentaţi de AI, ceea ce va avea implicaţii economice masive”, a spus el.

Un exemplu care îi place lui Altman este venitul de bază universal sau UBI, un program de beneficii sociale, de obicei condus de guverne, în care fiecare individ are dreptul la plăţi.

Deoarece AI ”va face din ce în ce mai mult din munca pe care o fac oamenii acum”, Altman crede că UBI poate ajuta la combaterea inegalităţii veniturilor.

Deoarece numai oamenii reali pot avea ID-uri World, acesta ar putea fi folosit pentru a reduce frauda la implementarea UBI.

Altman a spus că crede că o lume cu UBI va fi ”foarte îndepărtată în viitor” şi nu are o idee clară despre ce entitate ar putea distribui bani, dar că Worldcoin pune bazele pentru ca aceasta să devină realitate.

”Credem că trebuie să începem să experimentăm lucrurile, astfel încât să ne dăm seama ce să facem”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.