Pentru prima dată în România, o firmă şi o instituţie financiar-bancară şi-au rezolvat nemulţumirile prin negociere, în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) şi nu au mai apelat la instanţă. O companie îşi planificase o investiţie de aproximativ 1 milion de euro în Harghita. Din greşeală, administratorul companiei a transferat forinţi în contul de euro. Banca a făcut conversia automat, fără să îl anunţe şi la un curs defavorabil, iar din tranşa de transfer pe care o făcuse, pierderea din cauza cursului era de peste 20.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru prima dată în România, o firmă şi o instituţie financiar-bancară şi-au rezolvat nemulţumirile prin negociere, în cadrul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) şi nu au mai apelat la instanţă. În acelaşi timp, zeci de procese aflate în diferite stadii în instanţe se opresc la cererea consumatorilor sau la recomandarea băncilor, pentru a se soluţiona amiabil, cu ajutorul unui conciliator CSALB. În relaţie cu persoanele juridice CSALB poate soluţiona doar litigii care au ca obiect serviciile/instrumentele de plată sau emiterea de monedă electronică”, anunţă CSALB.

Peter Papp planifică o investiţie de aproximativ 1 milion de euro în Harghita. Transferul sumei de peste 100 milioane de forinţi se face prin conversia acesteia în echivalent euro. Premisele unei dispute (alegerea conturilor implicate în transfer) care putea lua calea instanţei au fost dezamorsate în cadrul unei concilieri pentru care ambele părţi au plătit aproximativ 990 de lei.

”Voi face o investiţie mare în Harghita, voi construi o pensiune. Din greşeală am transferat forinţi în contul de Euro. Banca a făcut conversia automat, fără să mă anunţe şi la un curs defavorabil, iar din tranşa de transfer pe care o făcusem, pierderea din cauza cursului era de peste 20.000 de euro. Din fericire am găsit înţelegere la BCR şi am reuşit să recuperez 15.000 de euro, după doar două săptămâni de negocieri. Încă un lucru bun a fost că BCR mi-a spus că putem rezolva problema prin intermediul CSALB. Din punctul de vedere al parteneriatului de afaceri, banca a procedat corect faţă de mine. Îi mulţumesc mult domnului Mircea Stroe, conciliatorul din acest caz. Mi-a arătat că înţelege problema mea şi că vrea să o rezolve, mai ales prin felul în care a condus negocierea şi a recomandat băncii să vină cu o ofertă îmbunătăţită. Este un profesionist desăvârşit”, a spus Peter Papp, administrator companie.

Dana Dima (Demetrian), vicepreşedinte BCR, afirmă că acesta este un pas important nu numai pentru companii, dar şi pentru sistemul bancar.

”Concilierea în sine este un act de eficientizare a relaţiei de business, un act etic pe care toţi ni-l dorim şi, până la urmă, este şi un act de educaţie financiară. Un astfel de proces propus de CSALB eficientizează timpul pe care toţi îl alocăm unor posibile litigii, resursele financiare şi resursele legale. Câştigăm, de fapt, o relaţie pe termen lung cu clienţii noştri şi clienţii se bucură de beneficiile unei astfel de concilieri. Cu toţii trebuie să avem încredere în conciliatori deoarece sunt oameni cu o largă expertiză. Cred că arătăm responsabilitate dacă facem pasul spre conciliere”, spune vicepreşedintele BCR.

Mircea Stroe, conciliator CSALB, spune că important este ca astfel de litigii să nu blocheze inutil mecanismele de business.

”În dinamica unei societăţi este necesar ca litigiile care au o la bază neînţelegeri de acest tip să fie rezolvate în cel mai scurt timp, nu să aştepte rezolvarea ani de zile în instanţă. Banii trebuie să circule, nu să stea blocaţi în proceduri administrative şi judiciare din care ar pierde toate părţile implicate”, afirmă el.

Într-un parteneriat de afaceri se întâmplă şi situaţii ca aceasta, în care banca să se simtă îndreptăţită de lege, iar partenerul de afaceri să se simtă penalizat prea aspru pentru o simplă eroare, spune Alexandru Păunescu, membru în Colegiul de Coordonare al CSALB.

”Practic, concilierea este cea care reuşeşte să apropie şi să împace opiniile divergente ca acestea. Teoretic, CSALB poate concilia şi relaţia dintre persoane juridice încă de acum doi ani, însă unele mecanisme par uneori prea utile ca să fie şi adevărate. Poate de aceea abia acum avem prima conciliere dintre persoane juridice, în România. În cei doi ani de când serviciile noastre se adresează şi persoanelor juridice, Centrul a primit doar 9 cereri de conciliere de la diverse companii. Aproape toate vizează costul creditelor contractate şi nu au ca obiect serviciile/instrumentele de plată sau emiterea de monedă electronică, singurele categorii de speţe pe care le putem supune negocierii, potrivit legii. În acelaşi timp, semnalăm şi o tendinţă care ne bucură: tot mai multe procese dintre consumatori şi bănci încetează, pentru că părţile doresc să se înţeleagă amiabil în cadrul CSALB. Anul trecut au fost 67 de cazuri. Anul acesta, într-o lună şi jumătate, sunt deja 20 de procese oprite din acest motiv. În aceste cazuri, prin hotărârile date în cadrul CSALB s-au restituit diferite sume de bani. Este una din recomandările pe care le-am transmis băncilor la începutul anului: să soluţioneze prin conciliere cât mai multe nemulţumiri ale consumatorilor înainte sau chiar după ce au ajuns în instanţă”, spune Alexandru Păunescu, membru în Colegiul de Coordonare al CSALB.

CSALB este o entitate înfiinţată ca urmare a unei Directive europene şi intermediază gratuit şi în mai puţin de trei luni negocierea dintre consumatori şi bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice judeţ al ţării pot trimite cereri către Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul Centrului. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialişti în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înţelegerea părţilor are puterea unei hotărâri în instanţă. Mai multe informaţii despre activitatea Centrului puteţi obţine şi la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.