Ultimii 3 ani au fost foarte dificili pentru ţările din toată lumea, iar experţii în economie sunt de părere că cea mai grea perioadă din punct de vedere financiar încă nu a venit. Mulţi cetăţeni de pe planetă suferă din cauza inflaţiei, iar capitolul care creează cel mai mare stres în bugetul lunar sunt ratele la bănci. În ţara noastră, odată cu creşterea indicilor ROBOR şi IRCC, mulţi oameni au observat creşteri ale ratelor care au ajuns chiar şi până la 50%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru o viaţă confortabilă, specialiştii în finanţe personale recomandă ca ratele să nu depăşească 40% din totalul veniturilor lunare. Ce putem face, însă, în perioadele când această proporţie depăşeşte 50% din venituri, cum este cazul contextului economic mondial în care ne aflăm acum? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta:

1.     Accesează un credit de refinanţare

Un credit de refinanţare este un instrument financiar oferit de bănci pentru a venit în ajutorul clienţilor în dificultate de plată. În funcţie de nevoile fiecăruia, acest tip de împrumut poate avea mai multe scopuri:

-        Reducerea ratei lunare, caz în care poate fi accesat fie un credit cu dobândă mai mică decât creditul iniţial, fie un credit pe o perioadă mai lungă decât durata rămasă din creditul iniţial;

-        Comasarea tuturor ratelor lunare într-o singură plată – cetăţenii care au mai mult de un credit pot găsi dificilă gestionarea plăţilor în fiecare lună. Refinanţarea lor permite plata unei singure rate, iar cuantumul acesteia poate fi redus în funcţie de dobânda şi perioada creditului;

-        Obţinerea unui credit nou în contextul în care ai deja datorii curente care trebuie plătite. Un credit de refinanţare te va ajuta să stingi datoriile existente, ca mai apoi să poţi accesa un nou credit.

2.     Învaţă să faci economii fără să tai prea mult din confort

Mediul online este plin de sfaturi utile cu ajutorul cărora putem înlocui obiceiuri zilnice cu unele mai eficiente din punct de vedere financiar. Printre cele mai cunoscute se numără următoarele:

-        Renunţă la mâncarea comandată şi găteşte acasă reţete simple, ieftine şi sănătoase;

-        Înlocuieşte maşina personală cu un abonament la transport în comun;

-        Implementează o strategie de tip „no spend month” pentru haine şi alte produse de care nu ai neapărată nevoie. În acest fel te vei motiva să nu mai arunci bani pe lucruri inutile.

-        Creează noi outfituri cu ajutorul hainelor deja existente în dulap. De cele mai multe ori suntem mult prea grăbiţi pentru a observa în câte moduri diferite putem combina o anumită haină.

3.     Implementează strategii pentru a reduce consumul la energie

Facturile lunare sunt o cheltuială obligatorie pe care nu o putem evita, dar o putem reduce prin implementarea unor strategii simple. Printre cele mai eficiente se numără următoarele:

-        Scoate din priză aparatele electrocasnice atunci când nu le foloseşti. Puţini ştiu că modul „stand-by” al aparatelor duce la consumul inutil al energiei. În acest fel putem reduce facturile de energie cu până la 20%.

-        Renunţă la băile lungi în detrimentul duşurilor. Acest gest va duce nu doar la economii din punct de vedere energetic, ci şi la capitolul timp.

-        Înlocuieşte becurile din casă cu variantele eficiente din punct de vedere energetic, becurile cu LED. Fiecare bec eficient îţi va economisi până la 60 de lei anual, iar durata lui de viaţă este de până la 20 de ani.

Chiar dacă ratele lunare au crescut, trebuie să ţinem minte că această perioadă dificilă din punct de vedere financiar va trece, iar economia mondială îşi va reveni. În acest moment ar trebui să implementăm cu toţii sfaturile legate de economii şi eficienţă pentru a reduce greutatea inflaţiei pe bugetul nostru lunar. Dacă până acum nu ai avut o strategie pentru a controla balanţa venituri-cheltuieli, află că nu este prea târziu să începi să te documentezi şi să pui în aplicare câteva metode utile de a reduce cheltuielile lunare. Aplică treptat aceste sfaturi pentru a nu reduce drastic nivelul tău de confort.

În plus, discută cu consilierii de la banca ta preferată şi documentează-te cu ajutorul comparatoarelor online de credite, cum ar fi Finbino, pentru a fi complet informat în legătură cu condiţiile creditelor de refinanţare. Astfel, vei putea alege cea mai bună variantă pentru situaţia ta, iar povara ratelor lunare se va micşora.

(Articol susţinut de Finbino.com)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.