Capsula pentru astronauţi Starliner a Boeing a aterizat duminică în deşertul din New Mexico, punând capăt misiunii de testare fără echipaj în care a ratat înscrierea pe orbita Staţiei Spaţiale Internaţionale şi implicit andocarea la aceasta, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aterizarea a avut loc la ora 12:58 GMT (14:58 ora României), în deşertul White Sands, după o misiune de 48 de ore. Capsula pentru astronauţi are rolul să ajute NASA să reia misiunile cu echipaj uman.

Vineri, capsula nu a reuşit să intre pe orbita staţiei spaţiale, din cauza unei erori de software, care a provocat o nouă problemă pentru Boeing. Grupul american se află în criză după prăbuşirea a două avioane 737 MAX şi consemnarea la sol a tuturor aeronavelor de acest tip, până la recertificarea acestora.

”Lucrurile nu ar fi putut să evolueze mai bine astăzi decât au făcut-o”, a declarat directorul general al Boeing pentru operaţiuni spaţiale, Jim Chilton. Acesta a adăugat că experţii vor analiza în următoarele săptămâni datele acestei misiuni, înainte de a stabili dacă Boeing poate continua planul de a trimite în spaţiu o misiune cu echipaj în 2020.

Nava spaţială se află în stare bună după aterizare, a mai spus Chilton.

Lansarea pe orbită a CST-100 Starliner era un test major pentru Boeing, care concurează cu Space X, compania miliardarului Elon Musk, pentru reluarea misiunilor în spaţiu cu echipaj uman ale NASA.

În luna martie, Space X a efectuat un zbor test al capsulei Crew Dragon, fără echipaj la bord.

După ce capsula Starliner a fost lansată din Florida vineri, o eroare la un cronometru automat a împiedicat nava să ajungă pe orbită şi să întâlnească şi să andocheze pe staţia spaţială.

Cele trei paraşute principale ale Starliner s-au deschis duminică la o distanţă de 1.600 de metri de suprafaţa Pământului, după ce au suportat căldura intensă degajată de reintrarea violentă în atmosferă, cu o viteză de 25 de ori mai mare decât viteza sunetului.

Paraşutele au funcţionat normal, fiind o victorie pentru Boeing. În luna noiembrie, în timpul unui alt test, una dintre paraşute nu s-a deschis.

Aterizarea de duminică a fost prima aterizare pe pământ a unei capsule spaţiale americane pentru astronauţi.

Toate celelalte capsule, inclusiv Crew Dragon a SpaceX, au căzut în ocean.

Capsulele Soyuz ale Rusiei şi capsulele Chinei au aterizat pe pământ.

Fosta navetă spaţială a NASA ateriza pe pământ ca un avion.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.