Consiliul Guvernatorilor Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) a decis vineri să majoreze capitalul subscris al BSTDB de la 2,29 miliarde de euro, cât este în prezent, la 3,10 miliarde de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În urma adoptării, la începutul acestui an, a strategiei pe termen lung (2021-2030), Consiliul Guvernatorilor Băncii pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) a decis, în cadrul reuniunii extraordinare de astăzi, să majoreze capitalul subscris al BSTDB de la 2,29 miliarde de euro, cât este în prezent, la 3,10 miliarde de euro", a anunţat banca.

Noua subscriere are loc după majorarea capitalului autorizat al BSTDB aprobată în 2007 şi după prima rundă de subscriere decisă în 2008 şi finalizată în 2018. Subscrierea acoperă 70% din capitalul autorizat disponibil, dar nesubscris, în timp ce 10% din capitalul total autorizat al BSTDB în valoare de 3,45 miliarde euro va rămâne disponibil pentru noi potenţiali acţionari.

Capitalul nou subscris va fi în proporţie de 30% capital vărsat şi 70% capital nevărsat - în conformitate cu structura actuală a capitalului Băncii. Ca urmare a noii subscrieri, canca va primi un capital suplimentar de 244,96 milioane euro, majorându-şi astfel capitalul vărsat deţinut la 931,51 milioane euro.

"Creşterea capitalului subscris va permite BSTDB să îndeplinească obiectivele strategice stabilite în cadrul strategiei pe termen lung (2021-2030), de a susţine dezvoltarea economică şi cooperarea regională a statelor membre şi de a-şi consolida capacitatea de reacţie în situaţii de criză, sporindu-şi în acelaşi timp relevanţa pentru acţionari", precizează banca.

Procesul de subscriere va fi finalizat până la sfârşitul lunii septembrie 2022, iar acţionarii BSTDB vor efectua plăţile aferente capitalului subscris în opt tranşe, în perioada 2023-2030.

Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) este o instituţie financiară internaţională înfiinţată de Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, România, Rusia, Turcia şi Ucraina. Sediul central este în Salonic, Grecia. Banca sprijină dezvoltarea economică şi cooperarea regională prin acordarea de împrumuturi, linii de credit, capitaluri şi garanţii pentru proiecte şi prin finanţări comerciale în sectoarele publice şi private din ţările membre. Capitalul autorizat al băncii este de 3,45 miliarde de euro.

BSTDB beneficiază de un rating pe termen lung “A-” acordat de Standard and Poor, “A2” acordat de Moody's şi ”A+” acprdat de către agenţia rusă de rating de credit ACRA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.