Acţiunile celor mai valoroase cinci companii din Statele Unite în funcţie de capitalizarea bursieră, respectiv Apple, Facebook, Amazon, Microsoft şi Alphabet, compania mamă a Google, au scăzut luni din cauza temerilor provocate de impactul economic al epidemiei de coronavirus, iar capitalizarea acestora a pierdut până acum cu circa 230 de miliarde de dolari, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Declinul a avut loc pe fondul scăderii generalizate a burselor, provocată de informaţiile referitoare la extinderea rapidă a epidemiei în afara Chinei, în ţări precum Coreea de Sud, Iran şi Italia.

Cele cinci companii de tehnologie reprezintă aproape o cincime din valoarea indicelui american S&P 500, care la rândul său a scăzut cu peste 2,6%.

Acţiunile americane au scăzut luni în urma informaţiilor referitoare la creşterea nivelului de alertă din Coreea de Sud pentru coronavirus la ”cel mai înalt nivel”.

Italia a raportat la rândul ei o creştere rapidă a numărului cazurilor de îmbolnăvire confirmate.

Coronavirusul de tipul gripei, numit COVID-19, a afectat aproape 80.000 de oameni la nivel global, majoritatea în China.

Apple are cea mai mare expunere la China, fiind dependentă în mare măsură de fabricile de asamblare din această ţară pentru principalele sale produse, precum şi de consumatorii chinezi care cumpără Iphone-uri. Compania a avertizat săptămâna trecută că nu se aşteaptă să îşi îndeplinească propriile previziuni pentru trimestrul care se va încheia în martie, din cauza impactului epidemiei.

Celelalte companii au o prezenţă mai mică pe piaţa chineză, Google şi Facebook fiind practic absente, dar sunt şi ele afectate din cauza temerilor legate de impactul epidemiei asupra economiei mondiale.

Evoluţia negativă a acţiunilor în prima zi a săptămânii a continuat declinul consemnat vineri, când titlurile Miscrosoft au scăzut cu peste 3%, iar Facebook, Amazon, Alphabet şi Apple au închis în declin cu cel puţin 1,5%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.