Germania va cheltui cel puţin 65 de miliarde de euro (64,7 miliarde de dolari) pentru a proteja clienţii şi întreprinderile de inflaţia în creştere, a declarat duminică cancelarul Olaf Scholz, la două zile după ce Rusia a anunţat că suspendă unele livrări de gaze pe termen nelimitat., transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile, convenite după 22 de ore de discuţii între cele trei partide din coaliţie, includ majorări de beneficii şi o subvenţie pentru transportul public, care urmează să fie plătită dintr-o taxă impusă companiilor de electricitate şi prin avansarea implementării de către Germania a impozitului minim global pe profit planificat, de 15%.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, a dus la inflaţie la nivel mondial şi a generat avertismente privind tulburările sociale şi economice, pe măsură ce lumea se îndepărtează de energia ieftină şi lanţurile globale flexibile de aprovizionare.

În Germania, unde inflaţia anuală a fost de 7,9% în august, efectul a fost exacerbat de reducerea volumelor de gaze pompate în ţară de către Rusia, care a provocat o creştere a preţului energiei care alimentează cea mai mare economie a Europei.

”Rusia nu mai este un partener energetic de încredere”, a declarat Scholz într-o conferinţă de presă, adăugând că pregătirile anterioare ale Germaniei au însemnat că va trece peste sezonul de încălzire de iarnă.

Rezervele de gaze au ajuns sâmbătă la 85% din capacitate, cu aproape o lună înainte de termen, parţial datorită reducerii consumului de către consumatorii corporativi.

Dar, în timp ce rezervele sunt suficiente, guvernul ar trebui să protejeze consumatorii şi întreprinderile de costurile mai mari, a spus el.

”Nu veţi merge niciodată singuri”, a adăugat el, trecând la engleză, pentru a recita o melodie renumită adoptată de fanii clubului englez de fotbal Liverpool.

Criza energetică a devenit mai accentuată când gigantul rus Gazprom, a declarat vineri că menţine închisă principala conductă Nord Stream 1, cea mai mare conductă unică care transportă gaz rusesc în Germania.

Scholz a respins sugestiile potrivit cărora pierderea fluxurilor constante de gaze ruseşti ieftine cu ajutorul căreia Germania a prosperat zeci de ani ar putea anunţa o nouă eră mai întunecată pentru ţara sa.

”Germania va trece prin această perioadă ca o democraţie, pentru că suntem foarte puternici din punct de vedere economic şi suntem un stat al bunăstării: cele două împreună sunt importante. Cu fiecare nou parc eolian, vom deveni mai independenţi”, a declarat el pentru televiziunea ZDF.

Cel mai recent pachet de sprijin aduce la 95 de miliarde de euro suma alocată pentru combaterea inflaţiei de la începutul războiului din Ucraina, în februarie.

În schimb, guvernul a cheltuit 300 de miliarde de euro pentru susţinerea economiei în cei doi ani de pandemie.

Ministrul de Finanţe Christian Lindner a declarat că cele 65 de miliarde anunţate duminică ar putea fi majorate dacă preţurile electricităţii vor creşte în continuare.

Taxa excepţională, denumită ”taxă de coincidenţă”, pentru a atenua obiecţiile partidului său la termenul iniţial, ar aduce venituri de ordinul ”miliardelor de două cifre”, a spus el.

O parte din încasări ar fi folosită pentru a oferi 1,7 miliarde de euro sub formă de scutiri de taxe pentru 9.000 de companii consumatoare de energie, arată un document guvernamental.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.