Companii multinaţionale ca lanţul de cafenele Starbucks şi retailerul online Amazon plătesc taxe mai mici în Austria decât tarabele cu cârnăciori, afirmă într-un interviu cancelarul social-democrat Christian Kern, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kern, care conduce un guvern de coaliţie, a criticat şi giganţii de Internet Google şi Facebook, afirmând că dacă ar plăti taxe mai mari ar putea fi mărite subvenţiile pentru presa scrisă.

”Fiecare cafenea vieneză, fiecare tarabă cu cârnaţi plăteşte taxe mai mari în Austria decât o companie multinaţională”, a arătat Kern într-un interviu acordat publicaţiei Der Standard, invocând două simboluri ale culturii culinare a capitaliei austriece.

Asta este valabil pentru Starbucks, Amazon şi alte companii, a spus el, lăudând decizia din această săptămână a Comisiei Europene, ca Apple să plătească retroactiv Irlandei taxe de până la 13 miliarde de euro plus dobânzi, întrucât un acord de facilităţi fiscale convenit cu guvernul de la Dublin, prin care profiturile internaţionale sunt înregistrate în această ţară, este ajutor de stat ilegal.

Apple şi autorităţile irlandeze vor contesta decizia Comisiei Europene în justiţie.

Google, Facebook şi alte companii afirmă că respectă reglementările fiscale.

Kern a criticat statele din UE cu regimuri fiscale reduse care au atras companiile multinaţionalem, dar care au ajuns în atenţia Comisiei Europene.

”Ceea ce fac Irlanda, Olanda, Luxemburg şi Malta este lipsă de solidaritate faţă de restul economiei europene”, a spus el.

Cancelarul nu a spus că Facebook şi Google ar trebui să plătească taxe mai mari, dar a subliniat vânzările semnificative din Austria ale acestora, pe care le estimează la câte 100 de milioane de euro, şi numărul scăzut de angajaţi, câteva zeci în cazul Google şi chiar mai puţini în cazul Facebook.

Kern a mai explicat că aceste companii atrag masiv volumul de publicitate din economie, dar nu plătesc taxe pe profit sau pe publicitate în Austria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.