Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a anunţat că Guvernul a aprobat, miercuri, retragerea României din cele două bănci cu capital rusesc şi a adăugat că românii nu au de ce să se teamă de acest demers deoarece „administratorii de fonduri de pensii ştiau aceste lucruri de două luni”, iar negocierile care vor fi purtate au în vedere tocmai ca impactul să fie unul neutru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Guvernul a aprobat retragerea României din cele două bănci cu capital rusesc. Respectăm angajamentul pe care l-am luat. Suntem în coordonare cu celelalte ţări membre.La ceea ce înseamnă Banca Internaţională de Colaborare Economică ne coordonăm cu Cehia, Polonia, Slovacia şi Bulgaria, iar la ceea ce înseamnă Banca Internaţională de Investiţii ne coordonăm cu Cehia, Slovacia şi Bulgaria. În toată această perioadă, timp în care Parlamentul va dezbate şi aproba cele două proiecte de legi, încep şi negocierile de ieşire”, a declarat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului. 

El a oferit asigurări românilor că nu au de ce să se teamă de această acţiune a ţării noastre, iar impactul va fi unul neutru.

„Românii nu au de ce să se teamă de retragerea României din cele două bănci ruseşti. Administratorii de fonduri de pensii ştiau aceste lucruri de două luni. Negocierile care se vor purta au în vedere tocmai acest lucru şi anume ca impactul să fie neutru. Nu vă pot da detalii privind negocierile care vor avea loc”, a mai explicat Câciu.

Astfel, Executivul a aprobat miercuri proiectul de lege pentru denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, şi a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile şi organizarea Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi a Statutului acestei bănci, arată un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice.
 
„- Actul normativ stabileşte măsuri privind retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică (BICE) şi denunţarea Convenţiei privind decontările multilaterale în ruble transferabile, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963. 
 
- La data de 3 martie 2022, Preşedintele României, dl. Klaus Iohannis a aprobat Memorandumul ieşirea României din BICE şi demararea procedurii interne necesare pentru denunţarea Convenţiei privind organizarea şi activitatea BICE şi coordonarea cu Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria, în scopul asigurării unei ieşiri simultane din această bancă.
 
- BICE este o instituţie financiară multilaterală cu sediul la Moscova, Federaţia Rusă,   al cărei scop este de a promova dezvoltarea economiilor statelor membre ale băncii, relaţiile economice externe între entităţile economice ale statelor membre, precum şi extinderea relaţiilor lor de comerţ exterior cu instituţii similare din alte state. Statele membre BICE sunt: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Mongolia, Polonia, România, Federaţia Rusă, Republica Slovacă şi Republica Socialistă Vietnam.
 
- Capitalul subscris total al BICE este de 400 mil. EUR, din care capitalul subscris vărsat este de 200 mil. EUR. Capitalul subscris vărsat de România este de 14,23 mil. EUR, iar capitalul subscris nevărsat este de 14,23 mil. EUR”, mai indică sursa citată.
 
Prin urmare, prin proiectul aprobat miercuri, Guvernul României este mandatat să întreprindă demersurile necesare pentru retragerea României din BICE. În acest sens, Guvernul va transmite o notificare oficială de retragere din acţionariatul băncii, iar retragerea se va face în termen de 6 luni de la notificare.  
 
Conform prevederilor documentelor statutare, la retragerea din acţionariat, statului membru care se retrage i se scade din valoarea capitalului vărsat, în cazul României, valoarea obligaţiilor faţă de Bancă fiind de circa 14,23 milioane euro.
 
Cheltuielile ocazionate de retragerea României din acţionariatul Băncii Internaţionale de Cooperare Economică, precum şi cele privind asistenţa tehnică şi juridică vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor. 
 
În vederea retragerii din BICE, România se va coordona cu alte state precum Polonia, Cehia, Slovacia şi Bulgaria în scopul asigurării unei ieşiri simultane şi stabilirii unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag.
 
Executivul a aprobat un alt proiect de lege pentru denunţarea Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, şi a Protocolului de modificare a Acordului privind  înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii şi a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana şi semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova, mai arată sursa menţionată.
 
„Actul normativ prevede denunţarea de către România a Acordului interguvernamental privind înfiinţarea Băncii Internaţionale de Investiţii, semnat la Moscova la 10 iulie 1970, şi retragerea din Banca Internaţională de Investiţii (BII).  Guvernul României este mandatat să facă demersurile necesare pentru retragerea României din BII. Preşedintele României a semnat un memorandum în acest sens tot în 3 martie 2022”, mai precizează comunicatul de presă al MFP.
 
Conform prevederilor documentelor statutare, la retragerea din acţionariat, statului membru care se retrage i se scade din valoarea capitalului vărsat, în cazul României, valoarea obligaţiilor faţă de Bancă fiind de circa 26,1 milioane euro.
 
Eventualele cheltuieli ocazionate de retragerea României din acţionariatul Băncii Internaţionale de Investiţii, precum şi cele privind asistenţa tehnică şi juridică vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.
 
România se va coordona cu alte state precum Cehia, Slovacia şi Bulgaria, în funcţie de stadiile de parcurgere a procedurilor legale interne ale acestora, în vederea asigurării ieşirii simultane din Banca Internaţională de Investiţii şi stabilirea unor modalităţi similare de ieşire, care să asigure o protecţie corespunzătoare a intereselor statelor membre care se retrag.
 
Banca Internaţională de Investiţii a fost înfiinţată şi funcţionează ca organizaţie internaţională în baza Acordului semnat la Moscova la 10 iulie 1970, iar România a aderat în anul 1971. Statele membre ale BII sunt: Republica Bulgaria, Republica Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Federaţia Rusă, Republica Slovacă şi Republica Socialistă Vietnam. 
 
Capitalul subscris total al BII este de 2 mld. EUR, din care capitalul subscris vărsat este de 426,2 mil. EUR. Capitalul subscris vărsat de România este de 26,10 mil. EUR, iar capitalul subscris nevărsat este de 50,59 mil. EUR, conform sursei amintite.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.