Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a precizat că măsurile de eficientizare a cheltuielilor publice vor fi prezentate la începutul săptămânii viitoare. El a explicat că nu este vorba de măsuri de austeritate sau care să ducă la reducerea de personal sau de salarii, menţionând, totodată, că nu există niciun fel de gaură la buget.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În primul rând, este vorba de o eficientizare a cheltuielilor publice, o încercare, practic, o să fie o ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare care duce pe o serie de canale cheltuielile care au fost alocate în bugetele ordonatorilor de credite pe mai multe componente din punctul nostru de vedere, care pot rezolva şi alte chestiuni care au apărut şi pe care le cunoaştem, dar pe care putem să le ajutăm să se îmbunătăţească. Şi mă refer aici, de exemplu, la balanţa comercială. Dau exemplu de un tip de cheltuieli pe care le avem în vedere, este acela de a încerca să introducem lanţurile scurte de aprovizionare pe ceea ce înseamnă cheltuielile pe produse agroalimentare. Sunt entităţi statale şi la nivel de unităţi administrativ teritoriale, care încercăm pe baza directivei europene, vor fi câteva elemente în măsurile pe care le-am pregătit şi care vor fi prezentate probabil luni sau marţi, care să ducă la internalizarea consumului, în sensul sprijinirii diminuării deficitului de balanţă comercială”, a declarat Adrian Câciu, la începutul şedinţei de Guvern.

El a precizat că este important să vedem unde se pot face anumite flexibilizări de cheltuieli sau o eficientizare mai bună a folosirii banilor publici.

“Pe de altă parte, sunt elemente care ar trebui să ajute la crearea unui spaţiu fiscal suplimentar pentru a putea interveni în continuare pentru economie. Ceea ce se introduce acum în sprijinul fermierilor, de exemplu, sunt elemente care vin în dinamică. Or, cred că cel mai important lucru este să vedem acolo unde se pot face anumite flexibilizări de cheltuieli sau o eficientizare mai bună a folosirii banilor publici, iar pe spaţiul fiscal creat să se poată veni cu astfel de măsuri de sprijin pentru că ceea ce contează este ca economia să funcţioneze şi să putem să sprijinim în continuare cetăţenii. Clar nu este vorba de austeritate, nu este vorba de măsuri care să reducă personal sau să reducă salarii, deci nu discutăm de acest lucru, dar, evident, o să avem în acest an şi reformele din PNRR care vor veni şi vor elimina inechităţilor, vor ajusta ceea ce înseamnă situaţia cheltuielor rigide, nu înseamnă neapărat o diminuare a valorilor nominale, ci, evident, intrarea pe şablonul ponderilor în PIB din perspectiva agreementului pe care îl are România în PNRR cu Comisia Europeană”, a mai declarat ministrul Finanţelor.

El a explicat că aceste măsuri vor fi prezentate la începutul săptămânii viitoare.

“Nu aş dezvolta foarte mult în momentul acesta măsurile, pentru că le vom prezenta luni sau marţi. Nu există niciun fel de gaură la buget, pentru că s-a folosit acest termen plastic ca fiind o gaură. Nu este o gaură, este o acţiune preventivă pentru a putea crea spaţiu fiscal de intervenţie în sprijinul cetăţenilor şi a economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice. Asta este ceea ce facem. Şi în contrapondere, pentru că aţi amintit la început de instituţiile care trebuie să se ocupe de colectare şi un plan de acţiune pe care instituţiile şi le-au asumat, instituţiile respective şi le-au asumat preşedinţii, şefii de instituţii, pentru a reveni în zona normală de colectare, aşa cum este programul bugetar”, a transmis Adrian Câciu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.