Între 2020 şi prima parte a acestui an, au fost finalizate tranzacţii cu terenuri destinate unor viitoare investiţii imobiliare cu o valoare totală de 720 milioane de euro în Bucuresti, un nivel aproape dublu în comparaţie cu cele cinci semestre anterioare acestei perioade (semestrul 2 2017 - 2019), potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Cei mai activi dezvoltatori din punct de vedere al achiziţiei de terenuri în ultimii doi ani şi jumătate au fost cei prezenţi pe segmentul rezidenţial, planurile acestora vizând construcţia a peste 30.000 de unităţi locative pe terenurile achiziţionate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În perioada 2020 - S1 2022 au fost finalizate tranzacţii cu terenuri destinate unor viitoare investiţii imobiliare cu o valoare totală de 720 milioane de euro în Bucuresti, un nivel aproape dublu în comparaţie cu cele cinci semestre anterioare acestei perioade (S2 2017 - 2019), fapt ce demonstrează apetitul dezvoltatorilor imobiliari pentru realizarea unor noi proiecte chiar şi în contextul crizei sanitare şi a unor presiuni inflaţioniste puternice”, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cei mai activi dezvoltatori din punct de vedere al achiziţiei de terenuri în ultimii doi ani şi jumătate au fost cei prezenţi pe segmentul rezidenţial, planurile acestora vizând construcţia a peste 30.000 de unităţi locative pe terenurile achiziţionate.

De asemenea, jucatorii de pe piaţa industrială şi logistică au finalizat tranzacţii de terenuri cu o suprafaţă totală de peste 1,2 milioane de metri pătraţi în aceeaşi perioadă, terenuri pretabile pentru dezvoltarea a mai mult de 500.000 de metri pătraţi de spaţii industriale.

Reţelele de retail, în majoritate cele germane, respectiv Kaufland, Lidl, Rewe (Penny), au continuat să cumpere terenuri, în dorinţa de a-şi extinde portofoliile din România.

În total, în intervalul analizat (2020 – S1 2022) suprafaţa de teren tranzacţionată a fost de aproape circa 4.700.000 metri pătraţi (470 de hectare), fiind analizate 85 de tranzacţii, cu o valoare medie de aproximativ 8,5 milioane de euro.

Cumpărătorii cu capital românesc au rămas cei mai activi în doi ani şi jumătate, cu 73% din volumul tranzacţionat, dezvoltatorii străini, mai ales cei care vizează investiţiile în clădirile de birouri, fiind descurajaţi de impredictibilitatea în ceea ce priveşte autorizarea proiectelor, dar şi a costurilor de construcţie. 

 ”Cererea de terenuri în Bucureşti rămâne ridicată în ciuda dificultăţilor în aprobarea noilor proiecte din cauza problemelor birocratice şi pe fondul scumpirii preţurilor materialelor de construcţii şi a inflaţiei ridicate. În continuare Bucureştiul oferă oportunităţi de investiţii pe piaţa terenurilor, inclusiv foste platforme industriale, aflate în zone mai puţin vizate de dezvoltări noi, fapt care ar putea reprezenta un avantaj competitiv pentru cei care vor paria pe acestea. Terenurile destinate investiţiilor rezidenţiale vor rămâne cele mai căutate în viitor, dar în contextul problemelor economice, geopolitice şi inflaţioniste, dezvoltatorii vor trebui să găsească soluţii alternative pentru finanţarea clientilor care vor să achiziţioneze locuinţe în proiectele dezvoltate de ei”, a spus Alexandru Mitrache, head of Transactions - Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox.

În 2022, cea mai mare tranzacţie a fost realizată de Edificia Star Construct, care a cumpărat o parte din platforma industrială Chimopar situată pe Bulevardul Theodor Pallady, cu o suprafaţă de 248.000 metri pătraţi, unde intenţionează dezvoltarea unui amplu proiect rezidenţial. În topul celor mai mari terenuri tranzacţionate în acest an se mai află două loturi de teren, unul de 240.000 metri pătraţi în apropiere de autostrada A2 către Constanţa, iar celălalt de 65.000 metri pătraţi în Popeşti Leordeni, achiziţionate de dezvoltatorii şi operatorii de spaţii industriale şi de logistică VGP, respectiv WDP.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deţinut şi operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesionişti ce oferă servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajaţi în peste 60 de ţări şi venituri de 9,4 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanţă în gestionarea activelor şi investiţiilor, pieţe de capital, închirieri, administrarea proprietăţilor, reprezentarea chiriaşilor, servicii de proiect şi evaluare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.