ByteDance şi Oracle au publicat luni comunicate contradictorii referitoare la termenii acordului convenit cu Casa Albă pentru a permite continuarea activităţii TikTok pe piaţa americană, punând sub semnul întrebării aprobarea preliminară a tranzacţiei de către preşedintele Donald Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania chineză ByteDance a anunţat luni că va deţine 80% din TikTok Global, o companie americană nou creată care va deţine majoritatea operaţiunilor globale ale aplicaţiei de video-sharing.

ByteDance a adăugat că TikTok Global va deveni filiala sa.

Oracle şi Walmart, care au convenit să preia participaţii de 12,5% şi respectiv de 7,5% la TikTok Global, au anunţat că TikTok va fi în mare parte proprietate americană. Luni, Oracle a anunţat că deţinerea ByteDance la TikTok va fi distribuită investitorilor ByteDance şi că grupul din Beijing nu va avea o participaţie la TikTok Global.

Pe 14 august, Trump a semnat un decret care prevede un termen de 90 de zile ca ByteDance să renunţe la TikTok.

Descrierea acordului de către Oracle înseamnă că ByteDance ar respecta decretul preşedintelui Trump, în timp ce anunţul ByteDance include o inversare de politică pentru Trump.

Casa Albă s-a referit la un interviu de la Fox News în care Trump a afirmat că Oracle şi Walmart vor avea controlul total asupra TikTok.

”Dacă vom afla că nu au controlul total, atunci nu vom aproba acordul”, a spus Trump.

Acordul de guvernanţă corporativă pe care companiile l-au dezvăluit pentru TikTok Global nu acordă controlul total Oracle şi Walmart. Directorul general al Walmart, Doug McMillon, ar fi unul dintre cei cinci directori ai consiliului de administraţie al TikTok Global, au spus companiile. Ceilalţi membri i-ar include pe fondatorul ByteDance, Zhang Yiming, şi pe şefii celor doi investitori de top ai ByteDance, General Atlantic şi Sequoia Capital. Al cincilea director al consiliului de administraţie nu a fost încă numit.

Planul actual pentru TikTok Global nu implică niciun transfer de algoritmi sau tehnologii, iar Oracle va putea inspecta codul sursă al TikTok SUA, a anunţat luni declarat ByteDance. Acest lucru este asemănător cu sistemul prin care companiile din SUA, cum ar fi Microsoft Corp, partajează codul sursă cu experţi chinezi în tehnologie, a adăugat ByteDance. Oracle şi Walmart au declarat că toată tehnologia TikTok va fi în posesia TikTok Global.

Departamentul Comerţului a amânat cu o săptămână interzicerea descărcărilor pentru aplicaţia TikTok, care urma să intre în vigoare duminică, pentru a oferi companiilor timp să finalizeze tranzacţia.

Comisia pentru investiţii străine din Statele Unite, un grup guvernamental american care analizează tranzacţiile pentru potenţialele riscuri de securitate naţională, a supravegheat negocierile.

Unele surse apropiate acordului au încercat să reconcilieze discrepanţele, subliniind că 41% din ByteDance este deţinută de investitori din SUA, deci, calculând această proprietate indirectă, TikTok Global ar fi deţinută în majoritate de părţile americane. Una dintre surse a declarat că înţelegerea cu Oracle şi Walmart evaluează TikTok Global la peste 50 de miliarde de dolari.

Luni, ByteDance a confirmat, de asemenea, planurile pentru o ofertă publică iniţială a TikTok Global.

Oracle a spus că acest lucru se va întâmpla în mai puţin de 12 luni pe o bursă din SUA.

ByteDance a mai spus că plata unor impozite de 5 miliarde de dolari pe care TikTok Global o va face Trezoreriei SUA se bazează pe venitul estimat şi alte impozite pe care compania va trebui să le plătească în următorii câţiva ani şi nu are nimic de-a face cu acordul încheiat cu Oracle şi Walmart.

Săptămâna trecută, Trump a spus că va exista un fond de educaţie din SUA de 5 miliarde de dolari ca parte a acordului, dar ByteDance a spus că nu cunoaşte acest lucru. Walmart, Oracle şi câţiva investitori ByteDance au afirmat că vor sponsoriza o iniţiativă educaţională pentru cursuri online pentru copii din suburbii şi oraşe.

ByteDance deţine majoritatea TikTok Global şi algoritmii înseamnă că ByteDance ”nu este în afara jocului” şi a evitat cel mai rău scenariu, a declarat ziarul chinez Global Times, într-un editorial publicat duminică.

Dar, luni, redactor-şef al Global Times, Hu Xijin, a scris pe Twitter: ”Pe baza a ceea ce ştiu, Beijingul nu va aproba acordul actual între ByteDance, compania mamă a TikTok, şi Oracle şi Walmart, deoarece acordul ar pune în pericol securitatea naţională, interesele şi demnitatea Chinei. ”

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.