Bursele au crescut luni la nivel global, investitorii sperând că băncile centrale vor reduce dobânzile pentru a reduce impactul economic al epidemiei de coronavirus, în timp ce preţurile petrolului au urcat cu peste 4%, inversând declinul iniţial, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fabricile la nivel mondial au fost afectate în februarie din cauza epidemiei, iar activităţile din China au scăzut într-un ritm record, potrivit sondajelor din piaţă, mărind probabilitatea unei reacţii de politici coordonate din partea băncilor centrale, pentru a preveni o recesiune globală.

Dolarul a coborât la un nou minim al ultimei luni faţă de un coş de valute, după ce Rezerva Federală, Banca Japoniei şi Banca Angliei au indicat disponibilitatea de a lua măsuri pentru a compensa impactul economic al coronavirusului.

Randamentul titlurilor Trezoreriei SUA pe termen de 10 ani a scăzut la un minim istoric de 1,03%. Randamentul obligaţiunilor germane cu scadenţa de 10 ani, de referinţă pentru zona euro, a scăzut la -0,67%, cel mai redus nivel din ultimele şase luni.

Preţul petrolului Brent a avansat cu 4,5% şi a închis la 51,9 dolari pe baril. Minimul şedinţei, de 48,4 dolari, a fost cel mai redus nivel atins din iulie 2017.

Cotaţia petrolului american West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,5%, la 46,75 dolari pe baril. Minimul şedinţei, de 43,32 dolari pe baril, a fost cel mai scăzut din decembrie 2018.

A fost prima creştere pentru ambii indici după şase şedinţe de pierderi provocate de temerile legate de coronavirusul care a ucis aproape 3.000 de oameni şi a agitat bursele mondiale.

Preţurile petrolului au scăzut cu peste 20% de la începutul acestui an, în pofida reducerii livrărilor de petrol de către OPEC+ cu 1,7 milioane de barili pe zi, în cadrul unui acord valabil până la ssfârşitul lunii martie.

Pe piaţa de capital, indicele global MSCI a crescut pentru prima oară în ultimele opt şedinţe, cu 1,55%, în timp ce acţiunile de pe pieţele emergente au avansat cu 1,14%.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 2,36%, S&P 500 cu 1,85%, iar Nasdaq Composite cu 1,79%.

În Europa, acţiunile au închis în urcare, după fluctuaţii mari consemnate pe parcursul şedinţei. Indicele Stoxx 600 a avansat cu 0,09%, iar indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 1,1%.

Amploarea pierderilor de săptămâna trecută, când capitalizarea bursieră a scăzut cu aproape 6.000 de miliarde de dolari, a determinat pieţele financiare să ia în calcul măsuri din partea majorităţii băncilor centrale.

Traderii consideră în prezent că există o probabilitate de 100% de reducere a dobânzii cheie în SUA cu o jumătate de punct procentual, de la nivelul actual de 1,5%-1.75%, la şedinţa Rezervei Federale amercane din 17-18 martie, în creştere de la nicio şansă, săptămâna trecută, potrivit CME FedWatch.

Contractele futures pentru aur au închis în creştere cu 1,8%, la 1.594,8 dolari uncia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.