Bulgartransgaz, operatorul reţelei naţionale de transport de gaz natural din Bulgaria, a anunţat joi că a primit aprobarea din partea Comisiei Bulgare pentru Protejarea Mediului Concurenţial pentru a participa cu un pachet de 20% în capitalul companiei elene Gastrade, care dezvoltă terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Alexandroupolis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Bulgartransgaz, operatorul reţelei naţionale de transport de gaz natural din Bulgaria, a primit aprobarea din partea Comisiei Bulgare pentru Protejarea Mediului Concurenţial pentru a participa cu un pachet de 20% în capitalul companiei elene Gastrade, cea care dezvoltă terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) de la Alexandroupolis", au anunţat companiile.

Participarea Bulgartransgaz în acest proiect a fost susţinută de Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, şi de Boyko Borisov, premierul Bulgariei, în cadrul ceremoniei de semnare a documentelor necesare, care a avut loc anul trecut, în august.

"Terminalul de gaze naturale lichefiate de la Alexandroupolis este unul dintre cele mai importante proiecte energetice din ultimii ani, cu importanţă deosebită pentru Grecia, Bulgaria şi regiune, materializarea sa contribuind la diversificarea surselor de energie şi a rutelor de transport din sud-estul Europei, îmbunătăţind gradul de securitate energetică şi competiţia regională şi sprijinind crearea unui hub regional de gaze naturale", precizează companiile.

Proiectul este amplasat strategic la intersecţia dintre coridorul vertical şi cel sudic de gaze oferind acces la gaze naturale lichefiate pieţelor din Grecia, Bulgaria, Serbia, România, Macedonia de Nord şi mai departe către Moldova şi Ucraina.

"Mai mult, terminalul completează dezvoltarea interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria (IGB), a cărui viabilitate o sprijină, funcţionând, în egală măsură, în armonie cu infrastructura energetică din regiune, precum şi cu cea nouă, strategică, cum e cazul conductei trans-adriatice TAP, a interconectorului  dintre Bulgaria şi Serbia şi a proiectelor de extindere a capacităţilor de depozitare subterane din sud-estul Europei", informează companiile.

Proiectul se bucură de sprijinul pe termen lung oferit de Guvernele Greciei şi Bulgariei, dar şi de Uniunea Europeană, fiind inclus în lista de Proiecte Europene de Interes Comun (PCI – conform Regulamentului nr. 347/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului European) încă din 2013.

"Participarea Bulgartransgaz, companie deţinută de statul bulgar, în Gastrade este o dovadă puternică a profilului regional al proiectului, fiind un catalizator pentru integrarea pieţelor de gaz din sud-estul Europei şi asigurând lichiditate în materie de energie şi pluralism la nivelul regiunii", adaugă ele.

Terminalul cuprinde o unitate plutitoare offshore pentru stocare şi re-gazeificare (FSRU) cu o capacitate de stocare gaz natural lichefiat de 170.000 de metri cubi şi o capacitate de furnizare de peste 5,5 miliarde de metri cubi (bcm) pe an. Unitatea plutitoare va fi amplasată la 17,6 kilometri sud-est de portul Alexandroupolis şi va fi conectată la sistemul naţional elen de furnizare a gazelor naturale prin intermediul unei conducte de 28 de kilometri.

Proiectul va deveni operaţional din anul 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.