Britanicii vaccinaţi cu două doze de vaccin pentru Covid-19, care revin în ţara loc din state aflate pe lista cu risc mediu, nu vor mai fi obligaţi să stea în carantină, începând cu 19 iulie, a declarat joi secretarul pentru Transporturi, Grant Shapps, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Schimbarea regulilor va fi un impuls uriaş pentru companiile aeriene şi industria turistică, care au fost îngenunchiate de 15 luni de restricţii.

În Marea Britanie, 65% dintre adulţi au fost complet vaccinaţi, deschizând călătoriile pentru milioane de oameni.

"Pot confirma astăzi că din 19 iulie rezidenţii din Marea Britanie care sunt complet vaccinaţi prin campania de vaccinare din Marea Britanie nu vor mai trebui să se autoizoleze când se vor întoarce în Anglia", a spus Shapps.

Obligativitatea de intrare în carantină la întoarcerea în ţară a împiedicat reluarea călătoriilor.

Conform regulilor anterioare, cei care se întorceau în Marea Britanie din principalele destinaţii de vacanţă ale britanicilor, Spania, Franţa, Statele Unite şi Italia, trebuiau să se autoizoleze timp de până la 10 zile.

Acţiunile IAG şi easyJet, proprietarul British Airways, au crescut ambele cu 2% imediat după ştirile care sunt binevenite pentru ţările din sudul Europei dornice de venituri turistice din Marea Britanie.

EasyJet a declarat că rezervările de vacanţă în ţările de chihlimbar au crescut cu 440% după anunţul guvernului comparativ cu săptămâna precedentă.

"Am fost încântaţi de răspunsul clienţilor la eliminarea carantinei din lista de chihlimbar pentru cei vaccinaţi complet, aşa că Europa a devenit verde pentru cei care au fost vaccinaţi cu ambele doze", a declarat Johan Lundgren, director executiv al easyJet. Acest lucru înseamnă că milioane de oameni se vor putea reîntâlni în sfârşit cu familia şi cu cei dragi din străinătate sau vor face acea călătorie mult aşteptată în această vară”.

Modificarea regulii se aplică numai ţărilor aflate pe lista de chihlimbar.

Pentru ţările aflate pe lista roşie, cu risc ridicat, din Marea Britanie, britanicii complet vaccinaţi vor fi în continuare obligaţi să se autoizoleze într-un hotel.

În timp ce Marea Britanie se deschide, îngrijorările legate de răspândirea variantei Delta din Marea Britanie ar putea deraia încă o redresare a călătoriilor.

Italia, Portugalia şi Spania au înăsprit recent cerinţele de intrare pentru britanici, Italia impunând cinci zile de carantină.

Shapps a spus că britanicii care se întorc de la destinaţiile de pe lista de chihlimbar ar trebui să facă un test pentru Covid-19 înainte de a ajunge acasă şi apoi un al doilea test în ziua a doua sau înainte.

Copiii cu vârsta sub 18 ani nu vor trebui să se autoizoleze, dar vor trebui să facă teste.

Rezervările pentru vârful crucial de la sfârşitul lunii iulie şi august, când industria călătoriilor obţine cea mai mare parte din profit, sunt aşteaptate să crească după schimbarea regulii.

Companiile aeriene şi companiile de turism, precum TUI şi Jet2, au solicitat în repetate rânduri încetarea carantinei, însă aceasta va fi menţinută pentru non-britanici, deocamdată, a spus Shapps, dezamăgind industria.

"Lucrăm pentru a extinde abordarea noastră către pasagerii vaccinaţi de pe pieţele şi destinaţiile de vacanţă importante, mai târziu în această vară, cum ar fi Statele Unite şi UE", a spus el.

Shapps a spus că va furniza o actualizare în timp util.

British Airways a afirmat că, deşi este mulţumită de anunţul lui Shapps, a dorit să vadă progrese în eliminarea carantinei pentru non-britanici.

”Guvernul trebuie să extindă rapid acest lucru la toţi călătorii vaccinaţi, să convină asupra unui acord reciproc cu SUA, să adauge mai multe ţări pe lista ”verde ”şi să reducă nevoia de teste inutile şi costisitoare”, a spus Sean Doyle, director executiv al BA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.