Vicepremierul Costin Borc susţine reducerea numărului de angajaţi de la stat în structurile în care există exces de personal, dar prin mijloace naturale, precum înlocuirea parţială a angajaţilor care ies din sistem, iar măsura ar putea fi implementată printr-un act normativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vicepremierul a afirmat că susţine, în acest sens, sistemul introdus în ultimii ani în Franţa, prin care este înlocuit doar parţial personalul care iese din sistermul bugetar.

"Trebuie făcut încet., dar fără disponibilizări. Din doi oameni ieşiţi din sistem, este înlocuit unul", a spus Borc, la Digi 24.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Vicepremierul a precizat, însă, că măsura nu trebuie aplicată în sistemul de învăţământ, în sănătate sau în sistemul justiţiei, unde există deficit de personal.

Întrebat dacă ar putea fi aprobat un act normativ în acest sens, Borc a răspuns afirmativ. 

Una dintre marile probleme ale sistemului public este legată de capacitatea redusă de a elimiona funcţionarii slabi sau incompetenţi din sistemul public. 

"Trebuie să existe un echilibru mai bun între personalul permanent şi personalul contractual, trebuie să existe un dinamism al profesiei", a explicat vicepremierul.

El a revenit asupra situaţiei cu care s-a confruntat în Ministerul Economiei, despre care a vorbit anterior, şi anume sabotajul din partea unor funcţionari.

Într-un astfel de caz, un funcţionar din minister a ascuns un proiect de act normativ, iar când a fost chemat în biroul vicepremierului, ar fi răspuns că a uitat, pentru că are foarte mult de lucru, a povestit Costin Borc. 

Potrivit ultimelor date disponibile, România are aproape 1,2 milioane de bugetari. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.