Vicepremierul Costin Borc a declarat, la Digi 24 că reprezentanţii statului în Adunările Generale ale Acţionarilor nu vor mai primi indemnizaţii pentru participarea la şedinţe întrucât nu au niciun fel de responsabilitate dat fiind faptul că, susţine Borc, în cadrul Ministerului Economiei există un departament care pregăteşte un mandat intern, semnat de ministru, pentru reprezentanţii statului român în AGA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În AGA n-ai niciun fel de responsabilitate. Există în Ministerul Economiei un Departament de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor, care pregăteşte un mandat semnat în intern, semnat de ministru, în care scrie: la punctul 1 de pe ordinea de zi votez da, la punctul 2 de pe ordinea de zi.. şi eu bifez acolo frumos şi eu semnez. Care este responsabilitatea?”, a spus Costin Borc, la Digi24, motivând decizia recentă a Guvernului de a nu-i mai retribui pe reprezentanţii statului în adunările general ale acţionarilor ale companiilor de stat.

Vicepremierul Borc susţine că măsura nu va fi aplicată  şi la remuneraţiile reprezentanţilor statului în Consiliile de Administraţie.

”Responsabilitatea într-un Consiliu de Administraţiei de stat, astăzi, nu e mică. Aceste societăţi trebuie gestionate şi gestionate bine. Solutia este să fie CA-uri plătite corect. Pentru mine, termenul corect, echilibrat e bun”, a mai spus Borc.

Guvernul a adoptat, miercuri, un memorandum prin care reprezentanţii statului român în Adunările Generale ale Acţionarilor ale companiilor la care statul deţine, direct sau indirect, o participaţie majoritară, nu vor mai fi retribuiţi, prezenţa lor în AGA fiind considerată sarcină de serviciu.

Memorandumul este doar o decizie de principiu a Guvernului, decizia urmând să fie formalizată în luna septembrie, urmând ca Ministerul de Finanţe şi Ministerul Economiei să elaboreze actul normativ prin care va fi implementat memorandumul adoptat.

”Decizia a fost luată în vederea uniformizării practicii la nivelul tuturor companiilor aflate direct sau indirect în subordinea statului, după ce, în februarie 2016, prin Ordinul viceprim-ministrului, Ministrului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri s-a stabilit că mandatul acordat reprezentanţilor M.E.C.R.M.A. în AGA ale societăţilor aflate în coordonarea ministerului de resort, este cu titlu gratuit”, informează Guvernul.

Potrivit legislaţiei în vigoare, operatorii economici nu pot acorda membrilor adunărilor generale ale acţionarilor remuneraţii mai mari de 25% din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali/directorilor, pe şedinţă, şi pentru mai mult de o şedinţă într-o lună. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.