Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că România trebuie să reducă timpul pe care îl alocă pentru negocierea cu Comisia Europeană a programelor europene şi pentru evaluarea şi contractarea proiectelor, proceduri cărora anterior le-au fost alocaţi ani, în detrimentul perioadelor de implementare a proiectelor. ”Noi, întotdeauna, managementul timpului nu l-am gestionat cel mai eficient”, consideră Boloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Eu sper ca până în primăvară să avem Codul Fondurilor Europene elaborat, încât tot ce înseamnă Sistemele de management şi control ale programelor operaţionale - să nu avem 16 programe operaţionale, 16 Sistemele de management şi control, 16 obiceiuri de a cheltui fondurile europene, ci acestea să fie cât mai simple şi mai transparente, pentru că secretul, în cele din urmă, este să reducem cât mai mult timpul de evaluare-contractare a proiectelor şi a cererilor de finanţare şi să dăm timp mai mult pentru ceea ce înseamnă implementarea proiectelor. Noi, întotdeauna, managementul timpului nu l-am gestionat cel mai eficient. Perioadele de negociere cu Comisia Europeană au fost destul de lungi, câte doi-trei ani, după aceea perioadele de evaluare-contractare iarăşi doi-trei ani, şi a mai rămas puţin pentru implementarea proiectelor de infrastructură. Aceşti timpi acum încercăm să-i manageriem corespunzător”, a afirmat Marcel Boloş, marţi, în cadrul unei conferinţe organizate de Curs de Guvernare, întrebat care sunt punctele slabe ale României în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene. 
 
Ministrul a dat exemplul Poloniei, care s-a axat pe managementul timpului în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene, în aşa fel încât cea mai mare perioadă să fie alocată implementării proiectelor.
 
Boloş a susţinut, referindu-se la punctele slabe ale României în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, că unul dintre acestea constă în faptul că procesul de implementare nu este complet decentralizat. 
 
Potrivit ministrului, România lucrează la rezolvarea ”problemei debirocratizării” în ceea ce priveşte componenta de fonduri europene destinată mediului de afaceri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.