Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că toate bunurile care tranzitează punctele de trecere a frontierei sunt declarate la punctele vamale, iar aceste declaraţii sunt preluate în Spaţiul Privat Virtual, după care îşi urmează cursul de verificare a riscului de fraudă fiscală. El a precizat că în baza declaraţiei de transport urmează să fie monitorizată trasabilitatea acestor bunuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Marcel Boloş a fost prezent luni, la o conferinţă de presă, pe tema obligativităţii utilizării Sistemului naţional RO e-Transport. 
“Noi discutăm de o extensie a sistemului care funcţionează în momentul de faţă. Anul trecut, până la sfârşitul anului sunt 19 milioane de declaraţii de e-Transport care au fost preluate. În acest an se extinde pentru toate bunurile, asta este noutatea cea mai mare pentru noi.  Toate bunurile care tranzitează punctele de trecere a frontierei sunt declarate la punctele vamale. Aceste declaraţii sunt preluate în Spaţiul Privat Virtual, după care, atenţie, îşi urmează cursul de verificare a riscului de fraudă fiscală. Acele TIR-uri care au marcat semnul roşu, echipele antifraudă nu mai merg la voia întâmplării şi nu ştiu care TIR să-l oprească sau care să nu-l oprească, nu, cele care trec frontiera şi sunt marcate cu roşu, pe acelea echipele Anti-Fraudă au obligaţia ca să le verifice şi să consemneze ce s-a întâmplat, de ce nu este declarat bunul”, a afirmat Marcel Boloş.
El a precizat că pe baza acestei declaraţii de transport urmează să fie monitorizată trasabilitatea acestor bunuri. 
“În baza acestei declaraţii de transport  urmează ca mai departe să  monitorizăm trasabilitatea acestor bunuri. Ce înseamnă acest lucru? Să nu se culce pe o ureche evazioniştii, că  vor dispărea aceste bunuri din circuitul comercial Pentru că sistemul pe care l-am gândit este acela care urmăreşte de la momentul declarării până la momentul valorificării acestor bunuri prin operaţiuni de vânzare-cumpărare. Deci să nu mai stea foarte liniştiţi”, a explicat ministrul Finanţelor. 
El a adăugat că de la începutul anului au fost primite 152.000 de astfel de declaraţii. 
“De la începutul anului şi până acum, pe declararea obligatorie la punctele de trecere a frontierei pentru achiziţiile intracomunitare, am primit 152.000 de astfel de declaraţii. Este fără amendă până la 1 iulie 2024”, a mai precizat Marcel Boloş.
El a mai afirmat că această declaraţie este obligatorie.  
“Declaraţia este obligatorie. Încercăm ca prin intermediul mijloacelor noastre de publicitate, inclusiv la punctele de trecere a frontierei, să distribuim pliante în care să precizăm şi să facem cât mai conştient această obligaţie de declarare a achiziţiilor intracomunitare a oricui tip de operaţiune de transport la punctele de trecere a frontierei”, a mai declarat ministrul Finanţelor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.