Ministrul Investiţiiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a afirmat, referitor la corespondenţa cu reprezentanţii Comisiei Europene privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, că este secret de serviciu, însă dacă Parlamentul sau Guvernul va solicita o desecretizare, atunci instituţia se va conforma. El a adăugat că anumite anexe din PNRR nu se află pe site-ul MIPE şi nu cunoaşte considerentele de ce nu sunt afişate acolo, chiar dacă PNRR apare pe portalul online al instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am spus acest lucru, că în momentul de faţă partea de corespondenţă care s-a purtat între Ministerul Investiţiile şi Proiectelor Europene şi ministerele de linie, respectiv observaţiile de la Comisie Europeană şi răspunsurile date apoi de către ministerele de linie este în acest moment secret de serviciu. Această decizie pe care o ia Parlamentul sau Guvernul, după caz, pentru noi ca minister e o decizie obligatorie. Parlamentul e suveran, dacă se va dispune desecretizarea şi se va face Comisie de anchetă, atunci ce putem face decât să ne conformăm? Noi vom proceda conform solicitărilor pe care le vom primi. E greu de spus ce decizie se va lua. Din punctul meu de vedere vom proceda exact cum ni se va solicita. Am menţionat această corespondenţă. Am menţionat că PNRR este comunicat de pagina Ministerului. Acum, dacă mă puneţi să vă spun inclusiv despre anexe şi cu toată structura definită de Regulament, da, sunt anumite anexe care nu se află acolo, dar nu cunosc aceste considerente pentru care astăzi nu sunt pe site-ul ministerului. Noi gestionăm politica de coeziune şi întotdeauna corespondenţa cu CE le-am comunicat. Interesul nostru e să obţinem aceste informaţii de la Comisie pentru a ne putea fundamenta deciziile”, a declarat Marcel Boloş, întrebat despre solicitarea lui Marcel Ciolacu de a fi desecretizate toate documentele legate de PNRR, inclusiv despre faptul că va cere liderilor grupurilor parlamentare înfiinţarea unei comisii de anchetă în acest sens.

Chestionat dacă va desecretiza corespondenţa cu Comisia Europeană, ministrul Boloş a răspuns: „Noi, când vom primi această solicitare de la Parlament sau Guvern, vom proceda exact cum scire acolo”.

„Haideţi să vedem cum ni se va solicita, când ni se va solicita. Interesul nostru e să sprijinim PNRR prin angajamentele pe care şi le asumă Guvernul şi eforturile făcute de colegii din ministerele de linie să se implementeze. Nu aş vrea să fie generate discuţii cu Comisia Europeană privind corespondenţa cu Executivul european. Observaţiile de la Comisie nu sunt întotdeauna comode. Depinde ce subiect e obiectul observaţiilor. Poate să spună – ai grijă că acolo ai costuri nejustificate. Nu e niciun capăt de ţară. Poţi face în aşa fel, încât să remediezi”, a completat Boloş. 

El a adăugat că nu a secretizat observaţiile Comisiei legate de Programele Operaţionale şi a recunoscut că unele observaţii pot fi critice

„Dar nu am secretizat observaţiile de la Programele Operaţionale, Dumnezeule” E adevărat că unele observaţii pot fi critice, alte comentarii pot să fie aspre. Publicul larg, eu aşa apreciez că trebuie să vadă decizia finală. Ce susţine statul membru în cadrul POR de transport. Păi, proiectele de infrastructură. Dacă Comisia spune nu ai bugetat bine un anumit proiect. Atunci văd ce nu am bugetat bine şi remediez asta”, a conchis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Marcel Ciolacu a anunţat că va cere Guvernului să desecretizeze absolut toate documentele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Liderul PSD a adăugat că va discuta şi cu liderii grupurilor parlamentare, deoarece consideră că este oportună înfiinţarea unei comisii de anchetă astfel încât toată lumea să ştie ce conţine PNRR. El a mai subliniat  că niciun stat european nu a secretizat PNRR.

Totodată, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, i-a transmis liderului PSD Marcel Ciolacu că tot PNRR este pe site-ul ministerului respectiv, inclusiv anexele, costurile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.