Banca Naţională a României (BNR) a lansat, miercuri, în circuitul numismatic un set de trei monede din aur, argint şi tombac cuprat şi a unei monede de alamă, pentru colecţionare, dedicate anversării a 150 de ani de la adoptarea legii pentru înfiinţarea unui nou sistem monetar şi pentru fabricarea monedelor naţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moneda din aur are o valoare nominală de 100 de lei, un diametru de 21 de milimetri şi greutatea de 6,452 grame, în timp ce moneda din argint are o valoare nominală de 10 de lei, un diametru de 37 de milimetri şi greutatea de 31,103 grame.

Moneda din tombac cuprat are o valoare nominală de 1 leu, un diametru de 37 de milimetri şi greutatea de 23,5 grame, iar moneda din alamă are o valoare nominală de 50 de bani, un diametru de 23,75 de milimetri şi greutatea de 6,1 grame.

Tirajul emisiunii este de 150 seturi de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi 5.000 monede din alamă, de 50 bani, pentru colecţionare.

"Aversul monedei din aur redă o compoziţie care conţine imaginile monedelor emise în 1867, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi „SISTEMUL MONETAR NATIONAL-150 ANI”, valoarea nominală „100 Lei”, stema României şi anul de emisiune „2017”", precizează BNR.

Pe reversul comun al tuturor monedelor (din aur, din argint, din tombac cuprat şi din alamă) prezintă portretul lui Carol I, inscripţiile în arc de cerc ,,CAROL I” şi ,,1867” – anul adoptării legii de înfiinţare a sistemului monetar naţional.

Setul de trei monede costă 2.015 de lei, fără TVA în timp ce moneda din alamă se vinde cu 9,5 lei fără TVA. Vânzarea se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.