Moneda României a slăbit cu peste 2% şi a depăşit nivelul cheie de 5 lei/euro după prăbuşirea guvernului ţării, mişcarea bruscă indicând faptul că factorii de decizie de la Bucureşti şi-au relaxat controlul asupra monedei, scrie Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Banca centrală a declarat că nu va comenta mişcările recente de pe piaţa valutară.

Devalorizarea monedei însoţeşte o vânzare mai largă a obligaţiunilor şi acţiunilor României, după ce primul tur al alegerilor prezidenţiale a adus victoria candidatului de extremă dreapta şi a eliminat candidatul coaliţiei de guvernare, provocând demisia premierului Marcel Ciolacu.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani denominate în leu a crescut cu peste 50 de puncte de bază în această săptămână, depăşind 8%, iar indicele bursier de referinţă de la Bucureşti a scăzut cu aproximativ 3%.

Obligaţiunile în dolari ale ţării cu scadenţa în 2035 au avut marţi printre cele mai slabe performanţe de pe pieţele emergente, notează agenţia.

Tranzacţiile de pe piaţa interbancară au semnalat că leul a fost sub o presiune puternică în ultimele zile, potrivit lui Valentin Tătaru, economistul şef al ING Bank România. ING îşi menţine prognoza de final de an de 5,05 lei pe euro, deşi unele depăşiri mai apropiate de 5,10 sunt posibile pe termen scurt, a spus el.

„Credem că banca centrală este capabilă şi dispusă să traseze o nouă linie, în tandem, dar va fi nevoie de ceva timp pentru ca piaţa să se aşeze, având în vedere mediul electoral şi incertitudinea politică generală”, a spus Tătaru, citat de Bloomberg.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.